Veza između raka i gojaznosti

Gojazna osobaIzgleda da svako zna da su prekomerna težina i gojaznost loši po zdravlje, ali mnogi ne znaju u kojoj meri. Povećan rizik od raka je samo jedan od razloga, ali veliki i važan.

Procenjeno je da prekomerna težina i gojaznost izazivaju oko 20% svih slučajeva raka. Stručnjaci procenjuju da je prekomerna težina i gojaznost uz nedostatak fizičke aktivnosti i loše ishrane teret po zdravlje čak veći i od pušenja.

Zašto gojaznost povećava rizik od raka?

Razumevanje mehanizma kojim gojaznost povećava rizik od raka zahteva poznavanje biologije tumora i pomaže nam u formiranju preventivne strategije. Tumori se u različitim delovima tela različito ponašaju. Mehanizam razvoja tumora se razlikuje od osobe do osobe. Ponekad i više mehanizama mogu pokrenuti razvoj tumora. Npr kod raka debelog creva dokazi ukazuju da osobe sa dijabetesom koji karakteriše disregulacija lučenja insulina imaju veći rizik od dobijanja raka debelog creva. Istaživanja vezana za nivo šećera u krvi i raka debelog creva pokazuju direktnu vezu između visokog nivoa šećera u krvi i rizika za oboljevanje. Takođe, C peptid, marker biološke proizvodnje insulina pokazuje taj pozitivan odnos.

Upala kao važan faktor rizika za rak debelog creva

Postoje dokazi da je upala važan faktor rizika za rak debelog creva. Gojaznost dovodi do sistemske inflamacije.To da upala dovodi do raka debelog creva pokazale su studije gde su veliki broj zdravih osoba redovno uzimali NSAIL (protiv upalne lekove) tokom niza godina. Kod njih je došlo do značajno manje učestalosti javljanja polipa debelog creva i raka. Sve ovo dokazuje da je upala ključ kancerogeneze u debelom crevu.

Na nastanak raka reproduktivnih organa gojaznost može delovati kroz hormonske mehanizme. Masno tkivo je puno estrogena, a estrogen je moćan hormon. Povećana telesna masa povećava verovatnoću javljanja estrogen zavisnih tumora. Estrogen deluje tako što povećava razmnožavanje ćelija u tkivu endometrijuma i sprečava njihovu smrt. Ova kombinacija dovodi do kancerogeneze. Karcinom dojke je isto estrogen zavisni zumor čija je učestalost veća kod gojaznih žena.

Takođe, gojaznost je kao mehanički stres za organizam koji povećava rizik od raka. Dovodi i do hipertenzije što je faktor rizika za rak bubrega.

Preventiva pojave kancera

antikarcionm-primed13-forte

Preventiva javljanja kancera se krije u smanjenju telesne težine i redovnom upotrebom PRIMED 13 Forte preparata. To je dokazano najefikasniji prirodni preparat na tržištu koji jača imuni sistem i preventivno deluje na nastanak opakih bolesti.