13 namirnica koje mogu da doprinesu prevenciji malignih bolesti

Hrana koju jedemo, pre svega treba da obezbedi unos hranljivih materija za izgradnju i normalno funkcionisanje svih ćelija organizma. Pored toga, namirnice koje biramo i hrana koju jedemo može značajno da utiče na sve aspekte zdravlja, uključujući i rizik za nastanak razlitičith oboljenja, kao što su bolesti srca, dijabetes i karcinom.

Kada je u pitanju razvoj malignih bolesti, pokazalo se da, kao što neke namirnice korišćene u ishrani mogu da povećaju rizik, tako neke druge namirnice mogu da utiču na smanjenje rizika za njihovu pojavu.

 1. Brokoli sadrže materiju sulforafan, koja može da ima zaštitno dejstvo protiv određenih bolesti. Rezultati nekoliko istraživanja (in vitro ili na životinjama) pokazala su pozitivan uticaj sulforafana u tretmanu nekoliko vrsti karcinoma.
 2. Šargarepa. Prema određenim podacima, redovna upotreba šargarepe u ishrani može pomogne u smanjenju rizika za razvoj npr. karcinoma želuca, prostate i pluća.
 3. Pasulj i druge mahunarke bogate su vlaknima koja mogu da imaju povoljno dejstvo u prevenciji kolorektalnog karcinoma.
 4. Bobičasto voće (borovnice, brusnica, itd.) bogate su antocijaninima. Antocijanini su pigmentne materije koje pokazuju antioksidativno dejstvo. Antioksidativno dejstvo štiti organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala i može da pomogne u prevenciji različitih oboljenja koja nastaju kao posledica izloženosti slobodnim radikalima.
 5. Cimet se uglavnom koristi kao aromatičan začin u pripremi poslastica. Ali, cimet pokazuje i određena protivupalna svojstva, a može i da doprinese regulaciji povišenog nivoa šećera. U nekim in vitro istraživanjima, primećeno je pozitivno dejstvo cimeta u sprečavanju rasa i širenja malignih ćelija.
 6. Orašasti plodovi se takođe preporučuju u ishrani. Npr. brazilski orah koji je bogat selenom može da doprinese prevenciji nekih vrsta oboljenja koja su povezana sa nedostatkom ovog elementa. Takođe, postoje i određeni podaci o mogućem povoljnom delovanju u prevenciji karcinoma.
 7. Maslinovo ulje je verovatno najpoznatije ulje koje se preporučuje kao deo zdrave i raznovrsne ishrane. Nekoliko studija je pokazalo da redovna upotreba maslinovog ulja može da ima povoljno dejstvo i u prevenciji karcinoma.
 8. Kurkuma je dobro poznata po svom pozitivnom uticaju na zdravlje čoveka. Kurkuma sadrži veći broj aktivnih materija od kojih se neke povezuju i sa mogućim antikancerogenim dejstvom.
 9. Citrusno voće kao što su limun, limeta, grejpfrut i pomorandža, prema nekim studijama može da smanji rizik za nastanak određenih karcinoma.
 10. Laneno seme bogato je „dobrim“ mastima koje se preporučuju u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja. Pored toga, laneno seme sadrži biljna vlakna i druge materije koje mogu da doprinesu smanjenju rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke.
 11. Paradajz sadrži likopen, materiju koja je zaslužna za karakterističnu boju paradajza i antikancerogena svojstva.
 12. Beli luk sadrži alicin. Alicin povoljno deluje na regulaciju nivoa holesterola u krvi, po čemu je beli luk možda i najpoznatili. Pored ovog delovanja, aktivni sastojci belog luka mogu da budu korisni i u prevenciji nekih oblika karcinoma.
 13. Riba, posebno vrste sa većim procentom masti se takođe preporučuju u ishrani koja bi trebalo da doprinese prevenciji različitih oboljenja, uključujući i maligne.