Imunoterapija karcinoma pluća

Imunoterapija je najnovija grana moderne onkologije, koja direktno ili indirektno koristi imuni sistem organizma u borbi sa malignom bolešću. Naš organizam ima prirodnu sposobnost da se zaštiti od bolesti, a imuni sistem može da prepozna razliku između zdravih i zloćudnih ćelija, koje će kasnije eliminisati iz tela. Imunoterapija terapija obnavlja, stimuliše ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunog sistema.
Šta je imunoterapija
Imunoterapija je antitumorski vid lečenja koji se primenjuje kod raka pluća tako što koristi prirodni odbrambenu sposobnost organizma da prepozna, napadne i uništi ćelije raka.
Danas postoji više vrsta imunoterapija. One pomažu u borbi protiv raka tako što:
Markiraju ćelije raka kako bi ih imuni sistem lakše otkrio i uništio.
Pomažu imunom sistemu da otkrije ćelije raka kako bi se terapija ciljano usmerila ka njima (hemioterapija, zračenje ili terapija T-limfocitima).
Imunoterapija kod raka pluća
Imunoterapija je nov pristup u lečenju raka pluća. Postoje različite vrste ovog kancera. Postoje takođe i velike razlike između pojedinačnih tumora čak i kad su od iste vrste. Neke ćelije raka reaguju na imunoterapiju bolje od drugih, a neke ne reaguju uopšte. Imunoterapija daje rezultate koji obećavaju u poodmakloj fazi raka pluća. Kao terapija za rak pluća zasad je odobrena da se koristi samo za nemikrocelularni kancer.
Za koga je imunoterapija
Većina pacijenata koja prima imunoterapiju je u poodmakloj fazi raka pluća (lokalno uznapredovali ili metastaze IIIB u 4. stadijumu). Njima se rak ili vratio ili proširio nakon prvog tretmana lečenja ili je pak dijagnostifikovan u toj fazi.
Primena imunoterapije kod pacijenata koji imaju rak pluća u ranijim stadijumima ili su u riziku da im se kancer vrati ili proširi još je na eksperimentalnom nivou.
Neki pacijenti pak uopšte nisu kandidati za imunoterapiju zbog drugih zdravstvenih problema, najčešće autoimunih bolesti.
Kad se vide prvi rezultati imunoterapije
Rezultati imunoterapije, baš kao i zračenja, obično se postižu brzo u vidu poboljšanja opšte kliničke slike pacijenta. Ipak, krajnji rezultati se nekad pokažu i nedeljama kasnije. Kontrola se radi nakon dva do tri meseca.
Iako je cilj ove terapije da se rak smanji, kod nekih pacijenata uspeva da stabilizuje rak, dakle niti ga smanjuje niti ga uveća, što produžava život i popravlja kvalitet života.
Vrste imunoterapije
Imuni sistem ima takozvane blokatore, čuvare koji ga sprečavaju da napada zdrave ćelije. Oni usporavaju ili zaustavljaju napad imunog sistema kada je zdravo tkivo ugroženo. Neke vrste raka znaju kako da aktiviraju te blokatore u svoju korist kako bi preživeli napad imunog sistema. Tu na scenu stupaju lekovi koji se daju prilikom imunoterapije, inhibitori blokatora koji omogućavaju nastavak napada na ćelije raka. Većina pacijenata koji primaju imunoterapiju dobijaju jednu ili dve vrste tih inhibotora.
Neželjena dejstva imunoterapije
Iako se često misli da je imunoterapija prirodna jer pomaže organizmu da sam ubija ćelije raka, ona takođe može da dâ neke propratne efekte, doduše ne jake kao hemoterapija ili zračenje.
U većini slučajeva neželjena dejstva nisu ozbiljna i kratko traju. Najčešće su to:
simptomi nalik gripu (groznica, temperatura, glavobolja, kašalj, gubitak apetita)
vrtoglavica (kod nekih je jača)
osip, crvenilo i li svrab po koži
bol ili otečenost
bol u mišićima i zglobovima
pad krvnog pritiska
Ponekad se neželjena dejstva ne jave odmah nakon tretmana, već nekoliko meseci kasnije. Bez obzira na neželjena dejstva, terapija se ne prekida ako daje dobre rezultate. Potrebno je samo da pacijent blagovremeno obavesti lekare o svakoj promeni.
Rezultati imunoterapije
Imunoterapija može poboljšati efikasnost hemoterapije delovanjem na imuni sistem i dovesti do značajnog smanjenja nuspojava ili propratnih pojava hemoterapije kao što su hronični umor, malaksalost i iscrpljenost, gubitak kose, sna, apetita. Uz pomoć imunoterapije, hemoterapija postaje podnošljivija i manje štetna za pacijente obolele od malignih bolesti – popravlja raspoloženje, izaziva manje mučnine, povraćanje i dijareju, smanjuje oštećenje jetre i pomaže u održavanju normalnih nivoa jetrenih enzima za vreme hemoterapije. Smanjuje oštećenja zdravog tkiva uzrokovana zračenjem, smanjuje toksičnost hemoterapije na koštanu srž, pa time smanjuje i pad vrednosti leukocita, trombocita i eritrocita za vreme hemoterapije, te povećava njenu efikasnost.
PRIMED 13 FORTE je prirodni preparat koji u svom sastavu sadrži med, kordiceps, šitake, reiši slomljene spore i jezgro kajsijine koštice.Preparat se preporučuje:
kod oslabljenog imuniteta
u prevenciji i tretmanu infektivnih i toksičnih oštećenja jetre, bubrega i drugih vitalnih organa
kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti
KAKO DELUJE PRIMED 13 FORTE
Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.