Karcinom oslabljuje imunološki sistem

Jedan od načina na koji karcinom može da oslabi imunološki sistem organizma jeste invazija koštane srži. U koštanoj srži se vrši hematopoeza, odnosno stvaranje ćelija krvi. Kada se normalno tkivo koštane srži zameni malignim tkivom, smanjuje se ili prestaje produkcija krvnih ćelija. Smanjena koncentracija cirkulišućih leukocita, nosioca odbrambenih snaga organizma, čini organizam podložnim za razvoj infekcija.

Ćelije imunološkog sistema imaju važnu ulogu i u borbi protiv razmnožavanja malignih ćelija. Ako je već došlo do razvoja karcinoma, znači da je imunološki sistem značajno kompromitovan.

Dobar imunitet ima važnu ulogu u sprečavanju rasta tumora.

Postoje određene terapijke procedure koje koriste imunološku terapiju u tretmanu karcinoma.

Imunoterapija se sprovodi kod nekih oblika karcinoma, kao što je melanom koji je metastazirao ili karcinom bešike.

Ovaj oblik terapije koristi prirodne odbrambene snage organizma ili supstance koje su napravljene da stimulišu prirodne odbrambene snage organizma.

Ovaj metod može dati dobre rezultate u tretmanu malignih bolesti. Maligne ćelije se razlikuju od normalnih ćelija našeg organizma, a to ih čini prepoznatljivim od strane imunoloških ćelija koje ih neutrališu.

Značaj imunoterapije u tretmanu malignih bolesti

Danas, naučnici u laboratoriji mogu da sintetišu različite imunokompetentne ćelije koje kada se unesu u organizam čoveka prepoznaju maligne ćelije i uništavaju ih. Neke od najčešće primenjivanih su:

  • Monoklonska antitela koja prepoznaju i vezuju se za određene proteinske molekule na površini ćelija karcinoma
  • Postoje i određene vakcine koje kada se unesu u organizm čoveka mogu da stimulišu stvaranje imunokompetentnih ćelija koje uništavaju maligne ćelije
  • Citokini su materije koje imaju ulogu posrednika u imunološkoj reakciji. Oni prenose signale za stvaranje, mobilizaciju i aktivaciju određenih ćelija imunološkog sistema.

Od prirodnih preparata koji mogu da pomognu u očuvanju imunološkog odgovora posebno izdvajamo PRIMED 13 FORTE.

PRIMED 13 FORTE je prirodni preparat na bazi meda , medicinskih gljiva kordiceps, šitake i reiši slomljene spore sa dodatkom jezgra koštice kajsije. PRIMED 13 FORTE se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. SVAKA OD MEDICINSKIH GLJIVA KOJE ULAZE U SASTAV PREPARATA IMA IZRAŽENO ANTIOKSIDATIVNO I ZAŠTITNO ANTIKANCEROGENO DEJSTVO I U OVOM PREPARATU SE OVA NJIHOVA SVOJSTVA MEĐUSOBNO DOPUNJUJU. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.