Najranije se otkriva rak glasnih žica!

Simptomi kao što su promena boje i jačine glasa kao i česta promuklost su prvi pokazatelji karcinoma grla. Karcinom grla predstavlja maligno oboljenje koja najčešće zahvata larinks (grkljan), a ponekad i farinks (ždrelo) ili tonzile (krajnike). Ovaj maligni tumor se čak u 97% slučajeva javlja kod muške populacije, dok je u svega 3 % slučajeva prisutan kod žena. Najćešća životna dob pacijenata je od 50 do 70 godine, a u poslednjih nekoliko godina sve je veći broj obolelih žena, kao i pripadnika dosta mlađe populacije.
ANATOMIJA GRKLJANA
Grkljan je organ u obliku cevi, dugačak oko pet centimetara, smešten iznad dušnika (traheje), koji sprovodi vazduh iz nosa i usta do dušnika i pluća. Epiglotis, elastična hrskavica na ulazu u grkljan služi kao „poklopac“ koji sprečava da hrana ili piće odu u dušnik prilikom gutanja. U ovom organu smeštene su i glasne žice, koje vibriraju kada kroz njih prolazi vazduh potisnut iz pluća, stvarajući zvuk. Kod muškaraca, grkljan je nešto izražajniji, a u narodu je poznat kao Adamova jabučica.
VRSTE KARCINOMA GRLA
Prema mestu nastanka rak grla se deli na supraglotisni (iznad glasnih žica), glotisni (u nivou glasnih žica) i subglotisni (ispod nivoa glasnih žica, to jest u području koje spaja grkljan sa dušnikom). Lokalizacija tumora veoma je važna jer od toga zavisi terapija. Rak glasnih žica (glotisni karcinom) predstavlja 60% svih tumora grkljana, a pošto se karakteriše konstantnom promuklošću, može se otkriti u ranom stadijumu. Supraglotisni i subglotisni karcinomi kasno ispoljavaju simptome, a brzo se šire i rano metastaziraju u lokalne limfne čvorove, pa je njihova prognoza mnogo ozbiljnija.
SIMPTOMI KARCINOMA GRLA
Prvi simptomi su promuklost ili promena boje i jačine glasa. Supraglotisni tumori uzrokuju pojavu izraslina na vratu, praćeni su bolovima u grlu koji traju duže od šest nedelja, otežanim i bolnim gutanjem (disfagijom), osećajem prisustva stranog tela u grlu, i bolovima u uvu. Tumori koji se formiraju ispod glasnih žica prepoznaju se po otežanom, glasnom disanju koje u poodmaklim stadijumima nalikuje šištanju, a bolest neretko prati uporni suvi kašalj i krvavi ispljuvak. Rak grla uzrokuje ubrzan gubitak telesne težine, neprijatan zadah iz usta i često gušenje hranom.
RAK GRLA UZROCI
Nastanak raka grla u preko 90% slučajeva povezan je sa pušenjem, a fatalnu kombinaciju predstavIja udruženo delovanje cigareta i alkohola. Do razvoja bolesti može da dovede i izloženost otrovnim materijama poput azbesta, drvnoj i ugljenoj prašini, formaldehidima, bojama i lakovima, naftnim derivatima… U rizičnu grupu ubrajaju se Ijudi koji su već imali maligni tumor u području glave i vrata, osobe sa genetskom predispozicijom, kao i oni koji se nezdravo hrane. Infekcija grla HPV virusom povećava rizik od nastanka laringealnog kancera, kao i refluks želudačne kiseline (gorušica) koja oštećuje osetljivu sluzokožu glasnih žica stvarajući podlogu za razvoj kancera.
LEČENJE RAKA GRLA
Lečenje tumora ponajviše zavisi od njegove veličine, lokalizacije kancera kao i opšteg stanja pacijenta.
OPERACIJA RAKA GRLA
Podrazumeva odstranjivanje malignog tkiva hirurškim putem, međutim u poodmaklom stadijumu kancera, neophodno je odstraniti deo ili čak ceo grkljan (laringektomija), posle čega pacijent gubi moć govora. Laserska operacija se izvodi kod manjih tumora , a dosta često se primenjuje i zračenje kao terapija.
RAK GRLA PROGNOZA
U najvećoj meri prognoza zavisi od raširenosti tumora pre dijagnoze i primene adekvatne terapije, zato je neophodno obratiti se lekaru na vreme pri čim se jave gore navedeni simptomi koji se ne smeju zanemariti.
PRIMED 13 FORTE je prirodni preparat na bazi meda , medicinskih gljiva kordiceps, šitake i reiši slomljene spore sa dodatkom jezgra koštice kajsije. PRIMED 13 FORTE se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. SVAKA OD MEDICINSKIH GLJIVA KOJE ULAZE U SASTAV PREPARATA IMA IZRAŽENO ANTIOKSIDATIVNO I ZAŠTITNO ANTIKANCEROGENO DEJSTVO I U OVOM PREPARATU SE OVA NJIHOVA SVOJSTVA MEĐUSOBNO DOPUNJUJU. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.