Terapija tumora glave i vrata

Tumor glave


Ne postoji deo ljudskog tela sa toliko funkcionalnih razlika kao što su glava i vrat, ali sve regije glave i vrata su anatomski i funkcionalno povezane u obavljanju funkcija govora, disanja, gutanja. Kada se govori o tumorima glave i vrata, misli se na tumore gornjih disajnih i digestivnih puteva, ograne vida, sluha, bazu lobanje, meka tkiva glave i vrata (usne, usna šupljina, jezik, ždrelo, pljuvačne žlezde, nos, nosna šupljina, sinusi, grkljan, štitasta žlezda, oko, uvo, koža lica i poglavine i dr). Tumor je abnormalni, nekontrolisani novi rast tkiva.

Tumori glave i vrata se dele na benigne i maligne.

Benigni tumori rastu sporo i potiskuju normalno tkvo, jasno su ograničeni, dok maligni tumori prodiru u okolno zdravo tkivo, razaraju hrskavicu i kost, maligne ćelije ulaze u limfne i krvne sudove i metastaziraju u najbliže limfne čvorove i u druge delove tela, odnosno rastu i u drugim, udaljenim organima od primarnog tumorskog rasta.

Lečenje malignih tumora

U lečenju malignih tumora glave i vrata se primenjuju hirurgija, radioterapija i hemioterapija, samostalno ili kombinovano. Poslednjih nekoliko godina se sve češće i uspešnije primenjuje savremena onkološka terapija monoklonskim antitelima u kombinaciji sa radioterapijom i hemioterapijom.

Svi stadijumi tumora glave i vrata se dele rane i uznapredovale i mogu biti operabilni, inoperabilni ili metastatski. U lečenju operabilnih tumora najčešće se prvo primenjuje hirurško lečenje, isto tako i zračna terapija je pojednako uspešna u terapiji početnih stadijuma planocelularnih karcinoma glave i vrata. Kod operabilnih uznapredovalih tumora operacija se dopunjuje zračenjem i/ili hemioterapijom, a inoperabilni stadijumi se najčešće leče primenom hemio-radioterapije.

Nega usne šupljine i ždrela je vrlo važna u toku kao i posle terapije. Najčešća i najdugotrajnija nuspojava zračne terapije ORL regije je suvoća usne šupljine tzv kserostoma.

Redovne kontrole su veoma važne po završenom lečenju, u prvoj godini na svaka dva-tri meseca, a potom šestomesečno.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-fortePRIMED 13 Forte je prirodni proizvod na bazi meda i gljive kordiceps koji je vrlo efikasan u jačanju organizma, detoksikaciji i kao jak antioksidans u prevenciji i samoj terapiji kod benignih i malgnih promena i nastajanja metastaza. Ukoliko organizam slabi iz bilo kog razloga ili osoba ima osećaj nedovoljne energije ili se pak nakupljaju štetni metaboliti usled nekih zdravstvenih tegoba tu je PRIMED 13 Forte.