Kancer (rak) dojke

Karcinom ili rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom sveta. Sa oko 4000 novih slučajeva obolevanja, karcinom dojke predstavlja najčešću malignu bolest žena i u Srbiji.

Najveća učestalost raka dojke je kod žena starijih od 65 godina (više od 50%), ali značajan broj obolelih žena u trenutku postavljanja dijagnoze je mlađe od 35 godina.

Sa stalnim unapređenjem metoda dijagnostike i širenjem svesti o značaju preventivnih pregleda i samopregleda dojke povećava se broj dijagnoza postavljenih u ranom stadijumu, kada su mogućnosti za efikasno lečenje najveće.

Vrste karcinoma (raka) dojke

Postoji nekoliko vrsta raka dojke:

 • Duktalni karcinom dojke je najčešći. Nastaje malignom transformacijom ćelija kanala mlečne žlezde.
 • Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i vrlo često se razvija obostrano, u obe dojke istovremeno.
 • Inflamatorni karcinom je najređi oblik karcinoma dojke. Karakteriše ga pojava otoka, cvrenila, a obolela dojka je topla na dodir.

Simptomi i znaci karcinoma (raka) dojke

karcinom-dojke

U toku ranog razvoja, karcinom dojke skoro po pravilu ne daje simptome i znake prisutne bolesti. Kako tumor raste, mogu se javiti neki od sledećih simptoma i znakova:

 • Kvržica ili čvorić u tkivu dojke koji se ne menja u odnosu na period menstrualnog ciklusa. Ovo je najčešći prvi znak karcinoma dojke. Karakteristično za karcinom je da ovi čvorići ne bole, mada mogu biti osetljivi na dodir. Čvorići se mnogo ranije uočavaju na mamogramu ili ultrazvučnom pregledu u odnosu na manuelni pregled lekara (ili samopregled) dojke.
 • Otok u pazušnoj jami.
 • Bol i osetljivost tkiva dojke je ređi simptom, osim kada se radi o inflamatornom karcinomu dojke. Osip i perutanje mogu postojati kod Padžetovog karcinoma dojke.
 • Ravna ili uvučena bradavica, svrab ili pojava ulceracije u predelu bradavice..
 • Bilo kakva promena u izgledu, veličini, teksturi kože ili temperaturi dojke. Naborana koža koja podseća na koru pomorandže može biti znak prisutnog karcinoma.
 • Pojava bistrog ili krvavog sekreta iz bradavice ne mora biti siguran znak prisustva karcinoma, ali svakako mora biti adekvatno ispitan, kako bi se utvrdio uzrok njegovog prisustva.

Nekada se karcinom dojke može proširiti na pazušne limfne čvorove ili predeo ključne kosti i pre nego što naraste toliko da se može opipati, tako da bi trebalo ispitati svaki otok ili izraslinu u predelu pazuha ili ključne kosti.

Postavljanje dijagnoze

Kako smo već pomenuli, karcinom dojke ne mora davati nikakve karakteristične simptome u toku ranog razvoja. Zbog toga, skrining pregledi imaju veoma veliki značaj u ranom otkrivanju karcinoma dojke.

Veliki broj karcinoma dojke se otkrije pri rutinskom sistematskom pregledu, pa je opšta preporuka svim ženama već od početka generativnog perioda da redovno obavljaju sistematske preglede koji uključuju i ultrazvučni ili radiografski pregled dojke. Ukoliko u bližoj porodici postoji podatak o prisutnosti karcinoma dojke, preporučuju se češći rutinski pregledi. Klinički pregled uključuje palpatorni pregled dojke od strane lekara, u toku kog se detaljno ispituje svaka prisutna promena, njen oblik, veličina, granice, osetljivost na dodir, pokretljivost. Palpatorni pregled dojke obavezno je praćen palpatornim pregledom obe pazušne i natključne jame.

Mamografija

Mamografski pregled predstavlja radiografski pregled tkiva dojke. Deo je skrining testa za rano otkrivanje karcinoma dojke. Vrši se uglavnom iz dva ugla, radi bolje preglednosti.

Ultrazvučni pregled dojke

Ultrazvučni pregled dojke posebno je koristan za vizualizaciju promena koje se mogu osetiti ali se ne vide na mamogramu. Takođe, koristan je u razlikovanju cista ispunjenih tečnošću i solidnih (tvrdih) promena tkiva.

Magnetna rezonanca (NMR)

NMR dojke je dijagnostička metoda koja koristi magnetno polje, i odlična je za detaljan prikaz tkiva od kojih je dojka izgrađena.

Biopsija dojke

Gore navedene metode dijagnostike su značajne u ispitivanju sumnjivih promena u tkivu dojke, međutim, biopsija i patohistološki pregled dobijenog uzorka i dalje predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze karcinoma dojke.

Lečenje karcinoma (raka) dojke

Nakon postavljanja dijagnoze karcinoma dojke, na osnovu stadijuma bolesti određuje se protokol lečenja. Metode lečenja karcinoma dojke uključuju operativno lečenje, radioterapiju, hemoterapiju i hormonsku terapiju. U zavisnosti od vrste i stadijuma karcinoma, ovi oblici lečenja se mogu kombinovati, pa će operativno uklanjanje karcinoma biti praćeno zračnom ili hemoterapijom, a kod hormon-zavisnih tumora propisuje se i hormonska terapija. Takođe, na plan tretmana utiče opšte zdravstveno stanje pacijentkinje u trenutku postavljanja dijagnoze.

 

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.

PRIMED 13 Forte se preporučuje:

 • za jačanje imunološkog odgovora organizma
 • kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu teških bolesti
 • kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Reference:
http://www.webmd.com/breast-cancer/
http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/
https://www.cancer.gov/types/breast
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/home/ovc-20207913