Karcinom dojke češći tokom menopauze.

Do promena u funkcionisanju gotovo čitavog organizma u menopauzi pa i u regiji dojki dolazi zbog gubitka vegetativne funkcije jajnika. Kako da prepoznate opasnost, odreagujete na vreme i možda sebi ili nekoj ženi u okruženju spasite život.
 
Prestanak lučenja hormona pokreće promene
Menopauza je kompleksna faza u životu žene u kojoj se dešavaju mnoge burne reakcije na postepeni prestanak rada jajnika, i samim tim dolazi do poremećaja opšteg metaboličkog ekvilibrijuma u telu. Sam naziv menopauza tj. klimax, potiče od grčke reči climactere što znači promena.
 
U tom periodu prestaje lučenje glavnog ženskog hormona – hormona mladosti (estrogena) a zatim i progesterona, hormona koji ima veliki značaj u reproduktivnom periodu. Fiziološki, dolazi do tzv. sekretorne transformacije tkiva na koja je prethodno delovao estrogen a u ista spadaju i dojke koje se prvenstveno ubrajaju u sekundarne seksualne organe, itekako značajne u reproduktivnom periodu, tj. nakon trudnoće.
 
Ovaj postepeni, a ponekad i nagli prestanak lučenja ženskih hormona, glavni je krivac za klinički pojam „ grudi u menopauzi“.
 
Promene koje zahtevaju pažnju
Jedna od osnovnih promena je promena u veličini i obliku grudi, jer dolazi do smanjenja tzv. žlezdanog tkiva u dojkama koje se zamenjuje masnim i fibroznim promenama, i to je u stvari jedan od okidača za tzv. displastične, tj. ponekad prekancerozne i sledstveno kancerogene promene koje se javljaju u tkivu dojki.
 
Bolne i osetljive grudi su takođe znak na koji treba obratiti pažnju zbog suptilnih hormonskih perturbacija koje su za svaku ženu individualne. Pojava sekrecije na jednoj ili obe dojke može biti rezultat hormonskih promena ali ponekad i dugotrajne, naročito psihijatrijske terapije ukoliko je pacijentkinja koristi.
 
Pojave u obliku 2D ili 3D promena tj. kvržica u grudima, koje ne moraju odmah biti sumnjive, moraju skrenuti pažnju ženi da se odmah obrati lekaru, naročito ako napipaju slične promene i u pazušnoj jami sa iste strane. To su najčešće tzv. mlečne ili vodene cistice benigne prirode, ali neizostavno predstavljaju alarm za odlazak lekaru – najpre ginekologu, a zatim obavezno hirurgu specijalizovanom isključivo za hirurgiju dojke. Ginekolog u ovim slučajevima predstavlja dobrog trijažera.
 
Vodiči dobre prakse u tretmanu dojke i samopregled
Protokoli tj.vodiči dobre kliničke prakse u tretmanu dojke ni kod nas ne zaostaju za najsavremenijim svetskim protokolima. Ove preporuke podrazumevaju da je uvek dobro vreme za samopregled dojki, da to važi i za žene u menopauzi i da bi ga trebalo raditi obično jednom mesečno.
 
Ultrazvučni pregled dojki treba raditi jednom godišnje, a mamografiju na 2-3 godine, posle 40-42. godine života. Međutim, osavremenjavanjem su se i protokoli malo promenili i više idu u smislu personalizovane pristupa svakoj ženi kao individui, kao i u odnosu na ličnu anamnezu i na najvažniji detalj – kako izgledaju promene u menopauzi koje indikuju da je stanje hitno.
 
Pomene na dojkama zbog kojih se odmah treba javiti lekaru:
Pojava kvržice ili čvršće deblje površine u dojci ili pod pazuhom
Iscedak, naročito sukrvičav
Uvlačenje bradavice
Promene na koži spolja u smislu crvenila, ispupčenja ili pojave tzv.narandžine kore u izgledu kože
Neobjašnjiv otok koji se ne smanjuje ili promena u veličini dojki u smislu asimetrije
I pored toga, karcinom dojke je uveliko preuzeo negativan primat u smislu brojki – na prvom mestu je po stopi oboljevanja ali i smrtnosti od malignih bolesti u ženskoj populaciji. Što je najindikativnije, učestalost raste i u menopauzi, ali nažalost i u sve mlađoj populaciji.  Zbog toga je važno da svi zajedno još više da obratimo pažnju na sebe i svoje telo.
 
PRIMED 13 FORTE je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva kordiceps, rejši i šitake i jezgra kajsije.
PRIMED 13 FORTE se preporučuje:
osobama sa oslabljenim imunitetom
za poboljšanje opšteg stanja organizma
Aktivni sastojci preparata mogu da utiču na poboljšanje opšteg stanja organizma i ispoljavaju blagotvorno dejstvo na imunološki sistem. Medicinske gljive se tradicionalno upotrebljavaju kao pomoć u prevenciji različitih poremećaja zdravlja.