Prvi simptomi se kasno javljaju.

Rak prostate je najčešći karcinom kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti. Jedini način da se ova bolest otkrije na vreme su preventivni pregledi, jer se često prvi simptomi bolesti javljaju tek kada dođe do metastaze na kostima.
Bolest se neretko otkriva u kasnoj fazi
Sa današnjim savremenim metodama moguće je potpuno izlečenje muškaraca kod kojih je bolest dijagnostikovana u ranoj fazi. Nažalost, kod nas i dalje veliki broj muškaraca kod urologa dođe kada je bolest lokalno uznapredovala ili kada postoji metastaza. Ipak i u odmaklim stadijumima se ovaj karcinom može dobro lečiti i kontrolisati, i može se omogućiti ne samo produženje već i dobar kvalitet života.
Hirurgija osnova lečenja.
Osnova lečenja, bez obzira na stadijum u kojem se otkrije bolest, svakako je hirurgija. Pacijentima sa dijagnostikovanim karcinomom prostate prvi tretman je hirurgija: operacija vađenja prostate, semenih kesica, limfnih žlezda. U ranom stadijumu bolesti moguća je i radikalna zračna terapija, a ako je rak otkriven kada je već bolest odmakla, koriste se druge vrste terapije. Danas u toj fazi bolesti se koristi savremena hormonalnu i hemoterapiju. Hormonska terapija je veoma važna jer se njome praktično blokira testosteron i usporava tok bolesti.
Prevencija je moguća i ishranom.
O prevenciji bolesti ne može se govoriti u pravom smislu reči, jer je do sada dokazano jedino da likopen, kojeg ima u termički obrađenom paradajzu, ima povoljno dejstvo u sprečavanju maligne bolesti prostate. S druge strane, muškarci koji su u porodici imali slučajeve raka prostate, trebalo bi da idu češće na preventivne preglede.
Benigno uvećanje prostate
Iako nije ni na koji način povezana sa malignim oboljenjem velika je važnost benignog uvećanja prostate za ranu dijagnostiku raka prostate. Jer, uvećana prostata daje simptome koji najčešće dovode muškarce prvi put kod urologa: otežano učestalo mokrenje, ustajanje noću, smanjenje jačine mlaza, mokrenje u kapima, naprezanje pri mokrenju. Prostata počinje da se uvećava već posle 35. godine muškarca. Iako su simptomi na početku obično blagi, kada pacijent počne da ustaje noću da bi išao u toalet, javljaju se urologu zbog tegoba. Gotovo polovina muškaraca starijih od 50 godina ima simptome benignog uvećanja prostate. Kako danas muškarci češće zbog tegoba izazvanih benignim uvećanjem prostate dolaze kod urologa, veće su i šanse da im se na rutinskom pregledu otkrije karcionom prostate, ako je prisutan.
Zato bi muškarci čim osete prve smetnje na urinarnom traktu trebalo da posete urologa. Ako nemaju simptome, na prvi preventivni pregled treba da dođu u pedesetoj godini, a kasnije periodično, prema proceni urologa.
Tumor marker PSA
Tumor marker PSA (prostata specifični antigen) je nezaobilazan pri postavljanju dijagnoze, ali i kasnije za praćenje efekata terapije kod pacijenata sa karcionom prostate.
PRIMED 13 FORTE je prirodni preparat na bazi meda, medicinskih gljiva reiši, šitake i kordiceps sa dodatkom jezgra koštice kajsije. Primed 13 forte se preporučuje:
kod oslabljenog imuniteta
u prevenciji i tretmanu infektivnih i toksičnih oštećenja jetre, bubrega i drugih vitalnih organa
kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti
KAKO DELUJE PRIMED 13 FORTE
Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.