KANCER DEBELOG CREVA I REKTUMA

Faze kancera debelog creva

 

Činjenice

Kancer debelog creva i rektuma u Africi spada među retke bolesti. U Zapadnoj Evropi i Americi, međutim, ovaj oblik kancera je prerastao u pravu pošast. Prema podacima Američkog društva za borbu protiv raka, 1990. godine je u SAD ustanovljeno 155.000 novih slučajeva kancera debelog creva i rektuma, od kojih se nekih 61.000 završilo smrću obolelih. Mada je, kako se čini, u nekima od ovih slučajeva važna uloga naslednog faktora, njemu ipak može da se pripiše svega 8 od ukupnog broja slučajeva kancera svih oblika. Štaviše, mnogi stručnjaci veruju da bi glavni krivac mogao da bude način ishrane.

Preporučena ishrana kao preventiva kancera debelog creva

Konzumirajte manje masnoće, više voća i povrća, više namirnica bogatih folnom kiselinom (pasulj, pšenične klice, špargle) i kalcijumom. Izbegavajte ukiseljene, usoljene i dimijene namirnice.

Nekoliko epidemioloških studija pokazalo je da ishrana bogata masnoćama, kako se čini, povećava rizik od pojave ove vrste kancera. Istraživači sa Harvardskog fakulteta zdravstvene zaštite ispitali su ishranu više od 7.000 muškaraca. Njihovo otkrića: onima koji su konzumirali najveće količine zasićenih masnoća i najmanje količine vlakana predstojala je četiri puta veća verovatnoća za razvoj polipa na debelom crevu (koji su često uvod u pojavu kancera), u odnosu na muškarce čija je ishrana sadržavala mnogo vlakana, a malo masnoća. Zašto je masnoća štetna? Ona podstiče oslobađanje žučnih kiselina iz žučne kese. Masnoća i žuč prolaze kroz crevni sistem do debelog creva, u kome se žučne kiseline delovanjem bakterija pretvaraju u sekundarne žučne kiseline. Sekundarne žučne kiseline su kokarcinogeni, što znači da one izazivaju promene na ćelijama zidova creva, koje mogu da pokrenu kancerozni proces.

Konzumiranje većih količina nerastvorljivih vlakana (iz mekinja, voća i povrća, i mahunarki) takođe može da vam pomogne da ne obolite od kancera. Vlakna skraćuju vreme koje hrana provodi u digestivnom traktu, smanjujući na taj način trajanje izlaganja prirodnim karcinogenima. Vlakna se takođe vezuju za žučne kiseline, čime im ne dozvoljavaju da nadražuju zidove debelog creva.

Rezultati nekoliko studija pokazuju da osobama čija ishrana sadrži mnogo voća i povrća preti mnogo manja opasnost od razvoja kancera debelog creva i rektuma. Ove namirnice nisu samo dobri izvori vlakana, nego su i bogate beta-karotinom i drugim zaštitnim fitohemikalijama.

Folat (Folna kiselina) možda takođe štiti od ovog i drugih oblika kancera. Istraživači su pratili ishranu 372 osobe obolele od rektalnog kancera i 372 zdrave osobe. Ova druga grupa je konzumirala više namirnica bogatih Folatom nego osobe obolele od rektalnog kancera. Među prehrambene izvore folne kiseline spada lisnato zeleno povrće kao što su spanać i špargle.

Čini se da i kalcijum ima udela u zaštiti od kancera debelog creva i rektuma. Rezultati nedavne finske studije pokazuju da povećano unošenje kalcijuma dramatično snižava stopu promena na ćelijama u debelom crevu. Laboratorijska ispitivanja pokazuju da se kalcijum (slično vlaknima) vezuje za žučne kiseline. Dobar izvor kalcijuma je kelj. Usoljene, ukiseljene ili dimijene namirnice mogu da formiraju karcinogena jedinjenja u organizmu koja pokreću razvoj tumora u sistemu za varenje.

Preporučuje se i konzumiranje Primed 13 forte, prirodni preparat na bazi meda, kordicepsa, ganoderme lucidum, shitake, jezgra koštica kajsija.