Zašto je važno rano otkrivanje karcinoma pluća?

Karcinom pluća je jedna je od najčešćih malignih bolesti svuda u svetu,sa veoma ozbiljnom slikom i posledicama koje prisustvo ovog karcinoma može da ima.

Tačan uzrok karcinoma pluća još uvek nije potvrđen. Određeni faktori mogu da imaju ulogu u povećanju rizika za razvoj karcinoma pluća. Oni se nazivaju fakori rizika, ali samo njihovo prisustvo ne mora da znači sigurnu pojavu karcinoma, već samo veći rizik za pojavu oboljenja. Da li će se karcinom razviti zavisi od više uzajamno delujućih faktora, nasleđa, genskih uticaja, delovanja faktora sredine i dr.

Kako je u pitanju bolest sa ozbiljnim tokom i prognozom, veoma je veliki značaj prevencije i ranog otkrivanja. Kao i kada su drugi maligniteti u pitanju, rano otkrivanje bolesti nudi više mogućnosti za što uspešnije lečenje.

Pušenje je jedan od značajnijih faktora rizika za pojavu različitih bolesti pluća, uključujući karcinom.

Ostali faktori koji mogu da doprinesu obolevanju su gas radon, zagađenje i razne toksične materije koje udisanjem dospevaju u pluća a kojima čovek može da bude izložen u stambenom ili profesionalnom okruženju.

Nažalost, kao i većina karcinoma, karcinom pluća retko daje simptome u ranoj fazi razvoja. Ukoliko postoje neki simptomi, obično su nespecifični, tako da se kasno posumnja na postojanje nekog procesa u plućima.

Simptomi koji mogu da se jave:

  • Hroničan kašalj, ili kašalj koji se često javlja
  • Umor
  • Gubitak težine
  • Kratak dah ili zviždanje u plućima
  • Iskašljavanje sekreta iz disajnih puteva koji može biti sa tragovima krvi
  • Bol u grudnom košu

Navedeni simptomi mogu da postoje i kod drugih problema koji nisu maligne prirode, tako da se tek odgovarajućim pregledom i dodatnim analizama koje lekar odredi može utvrditi tačan uzrok.

Ukoliko se potvrdi postojanje karcinoma, dalji tok lečenja i vrsta mogućeg tretmana se određuje na osnovu vrste i stadijuma bolesti, kao i opšteg stanja pacijenta.