Kancer grlića materice

grlićGrlić materice (cervix uteri) čini donju trećinu materice, valjkastog je oblika i otvara se u vaginu. Grlić materice građen je od mišićnog i vezivnog tkiva. Kanal grlića materice obložen je cilindričnim epitelom, dok vaginalni deo grlića oblaže pločasto-slojeviti epitel bez orožavanja. Mesto prelaska cilindričnog u pločasto-slojeviti epitel naziva se zona transformacije, i najosetljiviji je deo grlića, koji reaguje na hormonske stimuluse tokom celog života žene, a često je i mesto razvoja infekcije.

Karcinom grlića materice je jedna od najčešćih malignih bolesti žena. Najveća učestalost je kod žena u generativnom periodu, mada se može javiti kako kod devojaka, tako i kod starijih žena.

U najvećem broju slučajeva, razvoj karcinoma počinje u zoni transformacije, i to na prethodno prisutnim prekanceroznim lezijama. Iako karcinom počinje na prekanceroznim lezijama, samo u manjem broju slučajeva će zaista doći do razvoja maligniteta. Uglavnom je potrebno nekoliko godina da iz prekanceroznih lezija nastane karcinom, ali u nekim slučajevima se ovaj proces može desiti i za manje od godinu dana. Tretman prekanceroznih lezija je jedan od najznačajnijih faktora u prevenciji nastanka invazivnog karcinoma grlića materice.

Dugotrajna infekcija određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) smatra se najvažnijim faktorom rizika za nastanak karcinoma grlića. Vakcina koja štiti od najčešćih tipova HP virusa, u značajnoj meri smanjuje rizik od obolevanja.

Grlić materice je lako vidljiv vaginalnim pregledom, pa su redovni ginekološki pregledi veoma važni u ranom otkrivanju postojanja prekanceroznih promena, ili karcinoma u ranoj fazi, kada je mogućnost uspešnog lečenja najveća.

Primed 13 forte JEDINSTVENA FORMULA NA BAZI MEDA, MEDICINSKIH GLJIVA I JEZGRA KAJSIJE. PRIRODNI SASTOJCI PRIMED 13 FORTE PREPARATA SU U OPTIMALNOM SKLADU ZA NAJSNAŽNIJE DEJSTVO. PRIMED 13 FORTE SNAŽNO AKTIVIRA ODBRAMBENE SNAGE VAŠEG ORGANIZMA