Karcinom vagine

Ovaj tip karcinoma nastaje od ćelija koje grade vaginu. Pojava karcinoma vagine je znatno ređa u odnosu na neke druge vrste karcinoma, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi, znatno je veća mogućnost uspešnog lečenja.

Postoje dva glavna tipa karcinoma vagine, skvamocelularni i adenokarcinom, u zavisnosti od tipa ćelija od kojih počinje.

Određeni faktori mogu da povećaju verovatnoću pojave karicnoma vagine. U ove faktore rizika ubrajaju se:

  • Godine starosti – češće se javlja kod žena starijih od 60 godina
  • Izloženost određenim štetnim materijama u toku intrauterinog razvoja (DES)
  • Virusne infekcije (HPV)
  • Postojanje drugih vrsta karcinoma genitalne regije (karcinom grlića materice)

Kod postojanja karcinoma vagine mogu da se jave neuobičajeni vaginalni sekret ili krvarenje iz vagine van uobičajenog menstrualnog krvarenja, bol u toku seksualnog odnosa, bol u maloj karlici i pojava vidljive izrasline u predelu vagine.

Svakako, postojanje ovih simptoma ne znači sigurno prisustvo karcinoma. U odnosu na prisutne simptome, lekar će odrediti koje analize je potrebno uraditi u cilju utvrđivanja uzroka.

Nakon postavljanja dijagnoze, u zavisnosti od tipa karcinoma, stadijuma razvoja, opšteg stanja ili drugih prisutnih problema, određuje se način tretmana.

Kao što je pomenuto, karicnom vagine koji se otkrije u ranoj fazi ima značajno bolju prognozu. Zbog toga je briga o ginekološkom zdravlju svake žene veoma važna, a redovni ginekološki pregledi neizostavan deo brige o zdravlju žene. Preporučena učestalost redovnih ginekoloških pregleda može da se razlikuje u odnosu na uzrast žene i prisutnih faktora rizika koje ginekolog uzima u obzir pri pregledu.