Kada posumnjati na karcinom dojke?

Normalna struktura dojke prilikom samopregleda je zrnasta, pa kvržica ne mora da znači da je reč o karcinomu – moguće je da se radi o nekoj od benignih promena.
Samopreglede dojki i simptome promena na dojkama ne treba zanemariti jer uobičajeni znaci oboljenja dojki- bol, osetljivost ili iscedak iz bradavica mogu biti rezultat benignog, ali i malignog procesa. Sledeće promene na dojkama su najčešće benigne prirode, mada neke od njih mogu probuditi sumnju na malignitet.
 
Bolne dojke-mastodinja ili mastalgija predstavlja bol i napetost u grudima. Bol u dojci oseća oko 66% žena, a češći je kod onih koje se bliže menopauzi. Smatra se da je mastalgija povezana sa estrogensko-progesteronskim ciklusom i promenama u međuprostornom sadržaju vode koji može da dovede do pritiska i osećaja bola. Mastalgija može biti ciklična i neciklična. Ciklična mastalgija nije lokalizovana, najčešće je obostrana i javlja se u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Ne zahteva ispitivanje i leči se simptomatski, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.
 
Kada se sumnja na kancer dojke?
Neciklična mastalgija podrazumeva lokalizovan bol u dojci, koji nije povezan sa menstrualnim ciklusom. Ona može biti uzrokovana cistom ili tumorom, pa zahteva pažljivu procenu, klinički pregled, ultrazvuk dojke ili mamografiju.
 
Infekcija dojke-mastitis se može javiti u bilo kom životnom periodu, ali se najčešće javlja tokom trudnoće i dojenja. Puerperalne infekcije su zapaljenja dojke koje se javljaju tokom trudnoće i dojenja i vrlo su česta pojava, jer je mleko dobra podloga za razvoj bakterija. Mastitis se karakteriše crvenilom kože, lokalno povišenom temperaturom, bolnim palpabilnim tumefaktom, difuznim eritemom dojke i sistemskim znacima infekcije: groznicom, malakslošću, leukocitozom. Često se javljaju i uvećani limfni regionalni nodusi. Terapija se satoji od primene antibiotika, hladnih obloga, a u slučaju apscesa radi se incizija i hirurška drenaža.
 
Nepuerperalni mastitis podrazumeva zapaljenske promene nevezane za trudnoću i dojenje. Ovde spadaju celulitis i apsces. Često se javlja i fistulozna veza između višestrukih apscesa u ovom predelu i površine kože. Često dolazi do recidiviranja procesa.
Celulitis se najčešće javlja kao komplikacija nakon zračenja dojki. Ukoliko se javi kod žene koje nisu zračene ili nisu u puerperijumu (periodu nakon porođaja), potrebno je uraditi dodatne dijagnostičke procedure kako bi se isključio rak dojke.
 
Ciste na dojkama se dele ne jednostavne, kompikovane i kompleksne.
 
Jednostavne ciste su ispunjene tečnošću manje gustine, imaju ravne ivice. Ne zahtevaju posebnu pažnju ni praćenje, ali ukoliko izazivaju bol, predlaže se punkcija, dok se ekscizija savetuje ukoliko je reč o čestim i simptomatskim cistama.
 
Komplikovane promene se ultrazvukom teško razlikuju od solidnih tumora, ispunjene su tečnošću veće gustine.
 
Kada se sumnja na rak dojke?
Sve komplikovane ciste treba povrgnuti aspiraciji i uraditi dodatne analize: bakteriološki i citološki pregled dobijenog materijala.
Kompleksne ciste pokazuju pregrade u okviru cistične mase na ultrazvuku. Neretko se kao složene ciste prikazuju papilomi, medularni karcinomi, papilarni karcinomi ili infiltrativni duktalni karcinom, Zbog poteškoća koje može izazvati kompleksna cista, terapijski se predlaže hirurška intervencija i HP verifikacija.
 
Iscedak iz bradavice (galaktoreja) se javlja kod najmanje 40% žena u menopauzi, trudnih žena i kod onih koje su imale laktaciju tokom poslednje dve godine. Boja iscetka varira od mlečno bele, pa do tamnozelene ili braon. Zelena prebojenost iscedka nastaje zbog prisustva holesterol epoksida i nije povezana sa infekcijom i malignitetom. Iscedak koji vodi poreklo iz više duktusa nakon pritiska nije patološki i ne zahteva dodatnu evaluaciju.
 
Kada se sumnja na rak. Spontani (bez pritiska) nemlečni iscedak se smatra patološkim i potrebno je primeniti dodatne dijagnostičke metode. Patološkim iscetkom se smatra spontani i perzistentni iscedak kod nelaktativne žene, koji je poreklom iz jednog duktusa i pritom je gnojav ili krvav. Učestalost karcinoma varira od 2 do 20 procenata, u zavisnosti od starosti žene i patološkog nalaza. Ukoliko se u iscetku pronađu maligne ćelije, u velikom broju slučajeva ukazuju na malignitet.
 
PRIMED 13 forte je prirodni preparat na bazi meda, medicinskih gljiva:reiši, kordiceps i šitake sa dodatkom jezgra koštice kajsije. Aktivni sastojci preparata mogu da utiču na poboljšanje opšteg stanja organizma i ispoljavaju blagotvorno dejstvo na imunološki sistem. Medicinske gljive se tradicionalno upotrebljavaju kao pomoć u prevenciji različitih poremećaja zdravlja.