Multipla endokrina neoplazija (MEN)

men

Retko nasledno oboljenje kada se u nekoliko endokrinih žlezda razvijaju tumori.

Postoji mnogo oblika ove bolesti, od kojih je svaki izazvan različitim nenormalnim genom. U svakom slučaju, radi se o autozomno-dominantnom tipu nasleđivanja gena, što znači da se bolest može naslediti samo od jednog roditelja. Za savko dete obolele osobe postoji 50% verovatnoće da će naslediti nenormalni gen. MEN se može javiti u bilo kom starosnom dobu, dok neke osobe sa nenormalnim genom nikada i ne obole od ove bolesti.

Tumori se javljaju u nekoliko žlezda istovremeno ili u različito vreme tokom više godina.

Najčešći tipovi MEN tumora

Kod najčešćeg tipa MEN tumori se razvijaju u gušterači (pankreasu), paratireoidnim žlezdama i hipofizi. Ovakvi tumori ređe se formiraju u nadbubrežnim žlezdama i u tireoidnoj žlezdi. Tumori štitnjače mogu biti zloćudni, dok su tumori u ostalim endokrinim žlezdama uglavnom dobroćudni. Obolele žlezde mogu lučiti prekomerne količine hormona.

Lečenje hirurškim putem uglavnom uspešno

Tumori se obično odstranjuju hirurškim putem. Nakon terapije, obavljaju se povremeni pregledi radi provere eventualnih endokrinih nenormalnosti. Ako se endokrini tumori rano dijagnostikuju, lečenje je uglavnom uspešno.

Prirodni preparat Primed 13 forte za jačanje imuniteta, na bazi lekovite gljive kordiceps koja snažno podiže imuni sistem, imobiliše odbrambene snage organizma i tako preventivno deluje na pojavu mnogih opakih bolesti. Primed 13 Forte ima izraženo antioksidativno delovanje i time štiti ćelije organizma od raznih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim u prevenciji mnogih malignih bolesti, kao i u toku lečenja radioterapijom i hemoterapijom radi jačanja organizma i smanjivanja neželjenih dejstva ovih oblika lečenja.