Vrste kancera

Tumor je izraz kojim se označava bilo koja novonastala tvorevina u organizmu, ne uzimajući u obzir njeno poreklo. Međutim, najčešće se upotrebljava u opisivanju benignih i malignih bolesti. Svi tumori mogu se podeliti na 2 osnovna tipa: benigni i maligni.

Benigni tumori

Benigni tumori nastaju nekontrolisanim razmnožavanjem jedne grupe ćelija, koje u većini slučajeva podsećaju na ćelije tkiva i organa od kojih nastaju. Benigni tumori uglavnom rastu lokalno, inkapsulirani su, bez invazije okolnih tkiva. Međutim, nekada, iako su po građi benigni, tumori mogu izazvati velika oštećenja. To se odnosi npr. na tumore koji rastu unutar lobanjske duplje i pritiskaju vitalno važne centre u mozgu, ili npr. miomi materice koji mogu da u nekim slučajevima izazovu obilna krvarenja opasna po život.

U zavisnosti od vrste ćelija i tkiva od kojih potiču, razlikujemo nekoliko vrsta benignih tumora:

 • Benigni tumori poreklom od vezivnog tkiva: lipomi (masno tkivo), fibromi, hondromi (ćelije hrskavice)
 • Tumori krvnih i limfnih sudova: hemangiomi i limfangiomi
 • Lejomiomi su benigni tumori koji potiču od glatkih mišićnih ćelija, dok rabdomiomi nastaju od poprečno-prugastih mišića
 • Adenomi potiču od žlezdanog epitela. Polipi rastu na površini organa obloženih epitelom- polipi materice, cerviksa, debelog creva, žučne kese.

Maligni tumori

Tumor

Nastanak malignog tumora rezultat je gubitka kontrole nad  ćelijskom deobom i proliferacijom. Sponatno ili pod dejstvom različitih fizičkih, hemijskih i bioloških faktora dolazi do promene u srukturi DNK molekula ćelije (promena u rasporedu nukeotida, prekid lanca i sl.) što se naziva  mutacijom. Takva  ćelija može da izgubi svoju primarnu funkciju, pa organizam procesom reparacije nastoji da popravi nastalo stanje, odstranjivanjem promenjenog DNK molekula odnosno uništavanjem transformisane  ćelije pre nastavka njene deobe.  Međutim, ukoliko do deobe mutirane  ćelije dođe pre reparacije (posebno  ćelije koje se brzo dele), oštećena DNK koristi se kao šablon za dalju DNK replikaciju. Patološke  ćelije proliferišu  stvaraju se paraneoplastični čvorići, od kojih će se neki razviti u tumore.

Maligni tumori takođe dobijaju imena u zavisnosti od porekla ćelija. Tako, razlikujemo sledeće:

 • Karcinom je maligni tumor koji nastaje od ćelija bilo koje vrste epitela.
 • Adenokarcinom nastaje od žlezdanog epitela (adenokarcinom želuca, pluća, dojke, itd.).
 • Planocelularni karcinom nastaje od pločastog epitela (kože ili sluzokože).
 • Sarkomi su maligni tumori poreklom od ćelija vezivnog tkiva: lejomiosarkom– maligni tumor glatkih mišićnih ćelija; rabdomiosarkom nastaje malignom promenom ćelija poprečno-prugastih mišića; fibrosarkom vodi poreklo od fibrocita; liposarkom nastaje od masnih ćelija.
 • Hematološki tumori nastaju od ćelija hematopoeze, a razlikuju se leukemije, limfomi i mijelomi.
 • Melanom je maligni tumor koji nastaje malignom alteracijom nevusnih ćelija.

Osobine malignih tumora:

 • Uglavnom brzo rastu, osim nekih vrsta.
 • Šire se infiltracijom u okolna tkiva, za razliku od benignih.
 • Metastaze nastaju kada se ćelije iz primarnog mesta razvoja tumora izdvoje i putem krvi ili limfe dođu do nekog drugog organa u kome se nastave razmnožavanje- sekundarni depoziti.
 • Diferencijacija kod malignih ćelija je na mnogo nižem nivou u odnosu na benigne. Kod anaplastičnih tumora diferencijacija potpuno izostaje, pa pregledom samih malignih ćelija nemoguće je utvrditi njihovo poreklo.

 

PRIMED 13 Forte

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, ReishiShitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.