Čvorići u dojkama

Pregled dojkeČVORIĆI U DOJKAMA, uglavnom dobroćudne promene u vidu cista i fibroadenoma, posledica su disbalansa u lučenju hormona jajnika u drugoj fazi ciklusa i mogu lako da se izleče

Važno je samo da se utvrdi koji se od hormona jajnika ne luči u pravoj meri i dodati ono što nedostaje ili smanjiti višak. Najčešće je koncentracija progesterona malo niža od normalne, ili je „u višku“ estradiol, glavni ženski polni hormon.

Ovaj disbalans stimuliše tkivo dojke da stvara ciste. Nekada u hormonski poremećaj može da se „umeša“ i pojačano lučenje prolaktina što, takođe, izaziva stvaranje promena u dojkama.

Nadutost i bolovi u dojkama pred menstruaciju

Kada se devojka ili žena žali na nadutost ili bolove u dojkama pred menstruaciju, neprijatnost koja prestaje sa pojavom ciklusa, lekar pre svega mora da uradi ultrazvuk dojki koji će pokazati da li je njihovo tkivo normalno ili je izmenjeno.

Ukoliko se vide ciste, važno je izmeriti njihovu veličinu i precizirati mesto gde se nalaze u dojci da bi se kasnije lakše pratile. Nakon toga se rade hromonske analize i propisuje terapija koja treba da ispravi hormonski disbalans. Cista će se nakon izvesnog vremena polako smanjiti i nestati.

Mnoge žene, kada napipaju nešto neobično u dojkama, odlaze prvo kod hirurga, koji otkrije da je reč o benignoj promeni, I najgore je ne primenjivati nikakvu terapiju a cista i dalje raste.

Terapija se određuje prema hormonskom disbalansu, veličini ciste i udruženosti sa nekim drugim promenama u telu. I davanje kontraceptivnih pilula u nekim slučajevima takođe može da ispravi hormonski disbalans. Konsultacija sa ginekologom I hirurgom je neophodna u daljem tretmanu I lečenju!

PRIMED 13 Forte je prirodan preparat, na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom semena kajsije.

PRIMED 13 Forte se preporučuje:

  • za jačanje imunološkog odgovora organizma
  • kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu teških bolesti
  • kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.