Infekcije uzročnici kancera

Virusna infekcija


Sve veći broj studija ukazuje na veliku ulogu infekcija, pre svega desni i želuca, na nastanak jako smrtonosnog raka pankreasa. To je najgori oblik raka koji ljudi mogu da imaju jer je njegova stopa smrtnosti čak 96%. Takođe su poznate veze između drugih vrsta raka i dugotrajne infekcije. Tako, dugogodišnja infekcija Humanim papiloma virusom dovodi do raka grlića materice, infekcija virusom hepatitisa B i C dovodi do hepatocelularnog karcinoma jetre, a infekcija Epstein-Barr-ovim virusom dovodi do karcinoma usne duplje i nosne sluzokože.

Drugi uzročnici karcinoma

Poznato je da su i drugi faktori rizika odgovorni za pojavu karcinoma pankreasa. To su hronični hepatitis, pušenje, alkoholizam, gojaznost, dijabetes tipa 2. Oni su otkriveni kod oko 40% obolelih od karcinoma. Postavlja se pitanje šta dovodi do raka pankreasa u svim ostalim slučajevima kod kojih nisu pronađeni navedeni faktori rizika. Otuda se javilja ideja da je možda infekcija uzrok raka pankreasa.

Zapravo se rak može razviti na terenu zapaljenja- imunog odgovora na određenu bakteriju ili virus. Konkretno, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (izaziva čir i rak na želucu) i Porphyrmomonas gingivalis (povezana sa bolestima zuba i desni) mogu da pokrenu rak pankreasa (gušterače). Izazivajući infekciju ove uporne bakterije svojim višegodišnjim prisustvom mogu toliko da poremete imuni sistem da on više nije u stanju da zaštiti organizam od maligne bolesti. Prisutni drugi faktori rizika ( pušenje i alkoholizam) još dodatno oslabljuju imuni sistem. Druga teorija kaže da bakterijska infekcija direktno aktivira procese koji iniciraju rast novih krvnih sudova koji hrane tumor.

HPV virus uzročnik raka grlića materice

Za razvoj raka grlića materice potrebna je dugogodišnja infekcija onkogenim tipovima virusa gde se ubraja najčešći HPV. Loše belančevine koje stvara virus tzv. onkoproteini ometaju normalan proces odumiranja ćelija. Ćelije u prisustvu virusa postaju besmrtne. Kada ih virus napadne ćelije se preterano razmnožavaju i prekomerno narastu pa gube sposobnost popravljanja genetskih abnormalnosti i nastaju mutirane ćelije. Tako nastaju promene u ćelijskoj strukturi i dolazi do razvoja raka. U normalnim uslovima imuni sistem bi prepoznao i uništio svaku ćeliju zaraženu virusom ali HPV ometa taj normalni proces.

Značajno je navesti značaj ovih infekcija i naglasiti važnost njihovog lečenja. Za neke oblike raka lečenje infekcije znači sprečavanje pojave raka. Skrining programi omogućavaju rano otkrivanje prisutne infekcije i blagovremeno lečenje.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.