FOBT test

FOBT testFOBT test je laboratorijski test za dokazivanje prisustva okultne tj skrivene krvi u uzorku stolice. Okultno krvarenje se događa u malim količinama, ne može se videti golim okom i može se ustanoviti samo uz pomoć hemikalija koje se koriste pri vršenju ovog testa.

Okultno krvarenje se javlja kod polipa i tumora u debelom crevu i rektumu, mada ne krvare svi tumori. Krvarenje može imati i druge uzroke npr. čir, hemoroidi, progutana krv iz usta.

Ako se ovim testom otkrije prisustvo krvi u stolici moraju se uraditi dodatne analize da bi se utvrdio uzrok krvarenja.

FOBT test ne ukazuje na potencijalne izvore krvarenja, on može samo da pokaže prisustvo ili odsustvo krvi.

FOBT test se radi u:

Preventivnom pregledu za rak debelog crevaAko ste stariji od 50 godina i imate prosečan rizik za pojavu raka debelog creva Vaš lekar će tražiti da uradite ovaj test jednom godišnje.

  • Proceni uzroka neobjašljive anemije. Ovaj test će oceniti da li krvarenje iz gastointestinalnog trakta ( poput krvarenja zbog čira) doprinosi ili je uzrok vaše anemije.

Određene namirnice, lekovi kao i suplementi mogu uticati na rezultate ovog testa. Ove namirnice mogu učiniti test lažno pozitivnim kada krvi u stolici zapravo nema ili lažno negativnim tj da prikriju prisustvo krvi u stolici. Radi dobijanja validnih rezultata tri dana pre testa treba izbegavati sledeće:

  • Određeno voće i povrće, npr brokoli, spanać, cveklu, ren.
  • Crveno meso, džigericu.
  • Suplemente sa vitaminom C.
  • Lekove protiv bolova, aspirin, ibuprofen.

U slučaju negativnog rezultata test treba ponoviti za godinu dana. Ukoliko je rezultat testa pozitivan treba uraditi dodatne analize kao što je kolonoskopija da bi se lociralo mesto krvarenja.

Jačanje imunološkog sistema kao preventiva

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.