Koliko su štetne radiološke analize?

Primena radioloških analiza u savremenoj medicini je neizbežna. Postoji određeni stepen njihove štetnosti za organizam ali uz propisane protokole, stručno osoblje i principe koji se poštuju, štetni efekti radioloških analiza mogu biti svedeni na minimum.

Koliko je radioloških analiza previše?

Radiološke metode se dele na one koje koriste jonizujuća zračenja (X-zrake), kao što su klasična rengengrafija, rengenskopija i kompjuterizovana tomografija, i na one koje ih ne koriste-ultrazvučna dijagnostika i magnetna rezonanca. Problem su upravo X zraci, čija je štetnost primećena ubrzo nakon njihovog otkrića, u vidu dermatitisa i opekotina.

  • KLASIČNI RENTGEN (RTG)

KLASIČNI RENTGEN (RTG) je osnovni metod radiološke dijagnostike. Koristi se u slučaju trauma i oboljenja koštanozglobnog sistema i grudnog koša i pri određenim patološkim stanjima abdominalnih organa, te organa urogenitalnog trakta. Omogućava pouzdane i brze informacije, postavljanje tačne dijagnoze i brzo počinjanje lečenja. Ekvivalent doze zračenja koju pacijent primi tokom snimanja zavisi od vrste pregleda. Najmanja doza se primi prilikom snimanja lobanje i iznosi 0,01mSv. Znatno veća doza zračenja se prima tokom snimanja karlice-o,83mSv. Radiografija srca i pluća podrazumeva dozu zračenja od 0,05mSv.

  • MAMOGRAFIJA

MAMOGRAFIJA je metod rendgenografskog pregleda dojki. Procenjena korist od nje je prevazišla rizik, pa je ovo jedina radiološka metoda koja se koristi kao vid prevencije. Skrining program se odnosi na sve žene od 45 do 69 godina i sprovodi se svake dve godine. Ekvivalentna doza primljenog zračenja je 0,18 mSv, a ozračenje drugih delova tela je minimalno. Iskustvo zemalja u kojima se skrining program sprovodi dugi niz godina je dramatičan pad smrtnosti od karcinoma dojke, a indirektno i smanjenje smrtnosti od karcinoma janika, jer su ove dve bolesti često uzajamno povezane. Za mleđe ženske osobe, ultrazvučni pregled dojki se koristi kao altenativa.

  • RENDGENSKOPIJA

RENDGENSKOPIJA, odnosno prosvetljavanje, predstavlja dinamički radiografski pregled. Najčešće se koriste rendgenskopija pluća i kontrasni pregledi sa barijumom za prikaz digestivne cevi. Prilikom ovakvih pregleda i radiolog i pacijent bivaju izloženi produženom dejstvu jonizujućeg zračenja, pa pregled treba sprovoditi u strogo indikovanim slučajevima. Veština, iskustvo i brzina radiologa su ovde neprocenjivi jer svaki minut produženja pregleda znatno povećava dozu ozračenja.

  • KOMPJUTERIZOVA TOMOGRAFIJA (CT SKENER)

KOMPJUTERIZOVA TOMOGRAFIJA (CT SKENER) se široko primenjuje u dijagnostici oboljenja centralnog nervnog sistema, koštanog sistema, gastrointestinalnog, urogenitalnog i respiratornog trakta. Posebno je značajna za dijagnostiku u slučaju traumatizovanih, nesvesnih stanja, kao i pri praćenju lečenja malignih bolesti. Prilikom ovog snimanja primljena doza zračenja je visoka, i za skeniranje glave iznosi 2mSv, a za abdomen 10mSv. Ove doze mogu biti i znatno veće, što zavisi od volumena skeniranog područja, građe bolesnika, broja snimanja, rezolicije i kvaliteta slike. Dokazana je direktna povezanost između češće pojave leukemije i limfoma kod osoba koje su bile izložene stalnim, nekada i nepotrebnim pregledima kompjuterizovanom tomografijom. Vrlo je bitno voditi evidenciju o rendgenskim snimanjima i primljenim dozama za svakog pacijenta kome su ovi pregledi neophodni. Pravilno primenjena kompjuterizovana tomografija moćno je dijagnostičko sredstvo i zlatan standar moderne radiologije.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.