Redovne kontrole spašavaju život

Karcinom prostate predstavlja maligno oboljenje prostate i to je jedan od najčešćih tumora kod muškaraca pored raka debelog creva i pluća. Najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 45 godina dok kod mlađih predstavlja retkost.
Ne zna se još uvek razlog nastanka karcinoma prostate mada postoje mnoge teorije. Ipak, nijedna od tih teorija do sada nije do kraja prihvaćena, a vrlo verovatno da više faktora zajednički doprinose nastanku karcinoma.Tokom desetogodišnjeg istraživanja internacionalna grupa naučnika uspela je da dokaže da muškarci kod kojih je povišen nivo kalcijuma u krvi imaju čak tri puta veće šance da obole od karcinoma prostate. Istraživači smatraju da redovne kontrole i upotreba medikamenata koji snižavaju nivo kalcijuma mogu smanjiti smrtnost uzrokovanu ovim malignim tumorom.

Kako nastaje rak prostate?

Nastanak raka prostate protiče obično bez ikakvih simptoma. To je razlog zašto je teško otkriti ga na vreme-dok je još izlečiv. Ukoliko istovremeno postoji i BPH, mogu postojati simptomi koji su karakteristični za uvećanu prostatu.
U kasnijem razvoju oboljenja javljaju se rauzličiti simptomi, pa i bolovi u zavisnosti od organa koji su zahvaćeni (pluća, jetra, bubrezi, debelo crevo, kičma, zglobovi mozak).
Poremećeno je i opšte stanje, javlja se malaksalost, gubitak apetita i anemija.
Postoje različiti stadijumi razvoja raka prostate i oni se klasifikuju prema TNM ili ABC klasifikaciji (ova druga se koristi u SAD).
Klasifikacija je prilično složena jer podrazumeva i podstadijume koji takođe značajno utiču na odluku o daljem tretmanu.
Pojednostavljena podela, dovoljna za razumevanje suštine bila bi sledeća:

1. Intraprostatični stadijum se karakteriše razvojem tumora u samoj prostati.
2. Stadijum lokalne invazije nastaje kada tumor probije kapsulu (omotač) prostate i počne da se širi na okolinu
3. Stadijum generalizacije podrazumeva nastanak udaljenih metastaza (pluca, jetra, bubrezi, kosti, mozak itd.)

Ukoliko se ne otkrije u početnom, intraprostatičnom stadijumu rak prostate je u ogromnoj većini slučajeva smrtonosno oboljenje, bez obzire na dosadašnje pokušaje lečenja. Treba ipak znati da lečenje i u tom slučaju produžava život.
Ukoliko se karcinom prostate otkrije na vreme, tj u početnom stadijumu onda se, pacijent najčešće može izlečiti, praktično u potpunosti i nastaviti da vodi normalan život.
Za blagovremeno otkrivanje oboljenja prostate veoma su značajne redovne kontrole prostate.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.