Biopsijom do definitivne dijagnoze

Prostata je žlezdano-mišićni organ smešten na dnu male karlice koji okružuje početni deo mokraćnog kanala. Karcinom prostate potiče od žlezdanog tkiva prostate i drugi je najčešći dijagnostikovani tumor, kao i šesti uzrok smrti od svih malignoma kod muškarca. Širom sveta se godišnje dijagnostikuje oko 1,1 milion bolesnika, a oko 307.000 njih umre od ove bolesti.
Tri faktora rizika za razvoj ovog tumora
Pravi uzrok nastanka karcinoma postate još uvek nije poznat. Tri najznačajnija faktora rizika za razvoj ovog tumora su: starenje, etnička pripadnost i genetska predispozicija. Ono što je sigurno jeste da se učestalost ovog tumora uvećava sa godinama starosti. Pušenje, navike u ishrani, gojaznost, infekcije, alkohol i izloženost toksinima dovode se u vezu s razvojem ovog tumora.
Simptomi slični benignom uvećanju prostate.
Karcinom prostate je najčešće spororastući tumor, bez simptomatologije ili vrlo retko na karcinom prostate mogu ukazivati simptomi poput učestalog, urgentnog mokrenja sa oslabljenim i tankim mlazom mokraće koji su tipični za benigno uvećanje prostate, a nastaju zbog pritiska tumora na mokraćnu cev. Većina ovih bolesnika se dijagnostikuje u asimptomatskom stadijumu na temelju povišene vrednosti PSA (prostata specifični antigen). Kod proširene bolesti javljaju se bolovi, i to najčešće u kostima.
Sumnja na bolest postavlja se zbog povišenih vrednosti PSA i digitorektalnim pregledom prostate. PSA marker je prostata specifični protein čija vrednost u krvi korelira sa karcinomom prostate, ali i sa: dobroćudnim uvećanjem prostate, zastojem mokraće, infekcijama prostate, rektalnim pregledom prostate, pa čak i ejakulacijom do 48 sati pre uzimanja krvi. Zato se vrednost PSA ne sme određivati neposredno nakon digitorektalnog pregleda ili biopsije prostate jer bi rezultati imali lažno visoke vrednosti. PSA nije idealan marker i nije 100% specifičan i senzitivan, ali predstavlja zasad najbolji marker za ovu vrstu tumora. Povećanu vrednost iznad referentnih granica, odnosno iznad 4 ng/mL, nalazimo kod 20-50% muškaraca s benignom hiperplazijom prostate.
Digitorektalni pregled prostate.
Digitorektalnim pregledom, odnosno palpacijom prostate pomoću prsta kroz završni deo debelog creva, dostupna je zadnja, periferna zona prostate, gde je smešteno oko 75% svih karcinoma, a moguće ih je otkriti, odnosno napipati, tek kad im je volumen veći od 0,2 ccm. Karcinomi smešteni u centralnoj i prelaznoj zoni prostate ne mogu biti dijagnostikovani ovim pregledom, što predstavlja nedostatak ove pretrage. Transrektalni ultrazvuk predstavlja još jednu dijagnostičku mogućnost i omogućava vizualizaciju i identifikaciju fokalnih lezija u prostatičnom tkivu kao potencijalnih karcinoma prostate. Klasična slika karcinoma je hipoehogeno područje u 60-70% slučajeva, najčešće u perifernoj zoni prostate.
Biopsijom do definitivne dijagnoze
Kada se postavi sumnja, definitivna dijagnoza se dobija biopsijom prostate, koja se danas radi kroz završni deo debelog creva, ultrazvučno vođena i uz prethodnu antibiotsku pripremu. Kada patolog potvrdi da je reč o karcinomu prostate, potrebno je utvrditi da li je bolest još uvek ograničena na prostatu ili se možda proširila na limfne žlezde, kosti, jetru, pluća, odnosno na okolne organe, prvenstveno na debeleo crevo i mokraćnu bešiku. U tu svrhu se koriste skener, magnetna rezonanca, scintigrafija skeleta, ali ishod ovih ispitivanja se može naslutiti u zavisnosti od vrednosti PSA i patoloških karakteristika tumora.
Operativno lečenje karcinoma prostate
Bolesnici sa organ ograničenom pa i lokalno uznapredovalom bolešću leče se operativno ili zračenjem. Obe ove metode mogu dovesti do izlečenja i prema nekim autorima su isto efikasne. Radikalna prostatektomija podrazumeva odstranjenje cele prostate i semenih kesica. Potrebno je odstraniti dovoljno okolnog tkiva da bi se postigle negativne hirurške ivice i sprečio recidiv bolesti.
Nove metode zbog bržeg oporavka pacijenta
S obzirom na to da operacija sa sobom nosi moguće komplikacije, pre svega lošiju kontrolu mokrenja, mogući gubitak potencije, a s obzirom na to da se sve više karcinoma prostate dijagnostikuje kod mlađih muškaraca, razvijene su nove operativne metode lečenja: laparoskopska radikalna prostatektomija i robotasisistirana radikalna prostatektomija koje su omogućile smanjenu stopu postoperativnih nuspojava i brži oporavak pacijenata.
Uloga zračne terapije
Lečenje radioterapijom pokazalo je dobre rezultate, ali u poređenju s radikalnom prostatektomijom još uvek nešto slabije.Zračna terapija može biti spoljašnja ili unutrašnja, sa implantiranjem radioaktivnih zrnaca u prostatu ili u njenu blizinu. Prednost brahiterapije je da se može primeniti u jednom danu, te čuva erektilnu funkciju u većem broju pacijenata nego što je to u pacijenata lečenih drugim metodama.
PRIMED 13 forte je prirodni preparat na bazi meda kordicepsa, reiši i šitake sa dodatkom jezgra koštice kajsije. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.