Najraniji simptomi raka jednjaka

Kada govorimo o karcinomu, vrlo je važno upoznati se sa suptilnim simptomima koji se javljaju u najranijoj fazi bolesti. To je jedini način na koji se može povećati verovarnoća uspešnog izlečenja. Poznavanjem svog tela i prepoznavanjem svih neobičnih promena možete prepoznati rak jednjaka ili drugog organa na vreme i smanjiti rizik od  smrtnog ishoda.

Neobjašnjivo naglo mršavljenje

Postoje brojni potencijalni uzroci neobjašnjivog naglog mršavljenja, a rak jednjaka je jedan od njih. Naučnici smatraju da je za to odgovorno otežano gutanje, zbog čega obolela osoba vremenom sve manje i manje jede. Mršavljenje je potpuno normalan i očekivan ishod ukoliko ste u poslednje vreme počeli da vodite računa o ishrani i redovno trenirate, tako da u tom slučaju nema mesta brizi.

Teškoće sa gutanjem

Nažalost, većina simptoma raka jednjaka se javlja tek kada je bolest napredovala. Ali jedan od simptoma kojeg uvek možete primetiti i u najranijem stadiijumu raka je otežano gutanje. Možda ste nesvesno počeli da birate mekšu hranu ili da duže žvaćete trvrdu hranu. Kasnije se javljaju tegobe sa gutanjem svih vrsta namirnica, Rak jednjaka može stvoriti osećaj kao da vam je je hrana zapela u grlu. Teškoće sa gutanjem su posledica raka koji raste i širi se, što uzrokuje sužavanje jednjaka.

Hronična gorušica

Veliki broj ljudi ima problema sa gorušicom, ali hronična gorušica koja traje nekoliko nedelja može biti razlog za zabrinutost, pogotovo ako ste uz nju primetili i neke druge simptome. Osećaj žarenja na području grla i jednjaka je jedan od prvih simptoma raka jednjaka. Hronična gorušica je upozoravajući simptom raka jednjaka i definitivno je nešto što ne smete ignorisati.

Bolovi u grudima

Bolovi u grudima mogu biti uzrokovani nizom različitih bolesti, a jedna od njih je i rak jednjaka. Neke osobe često osećaju bolove u grudima nakon obroka, pogotovo ako je bio obilan. Ako bolove u grudima osećate neprestano, svakako se obratite doktoru .Rak jednjaka izaziva bolove u grudima koji se šire prema leđima,koji su praćeni gorušicom.

Hronični kašalj

Hronični kašalj koji traje duže od mesec dana je dovoljan razlog da se obratite lekaru. Hroničan kašalj, praćen otežanim gutanjem, je jedan od najčešćih simptoma raka jednjaka. Hronični kašalj je zapravo posledica vraćanja želudačne kiseline u jednjak. Ako uz kašalj osećate osećaj žarenja i neprestano peckanje, što pre se obratite lekaru.

Bolovi u grlu i leđima

Rak jednjaka ispočetka uzrokuje blagu bol na području leđa koja postataje intenzivnija tek kada bolest u potpunosti uznapreduje. Ako su bolovi u leđima praćeni bolovima u grlu, svakako se obratite lekaru.

Povraćanje

Povraćanje je jedan od najčešćih i najneugodnijih simptoma raka jednjaka. Rak jednjaka uzrokuje skupljanje želuca što drastično otežava varenje hrane. Pojačano lučenje pljuvačke je takođe jedan od simptoma raka jednjaka jer telo pokušava na taj način da razgraditi hranljive materije.

Grub i dubok glas

Hronična gorušica će nakon nekog vremena uzrokovati promene u glasu. Glas će postajati sve grublji i dublji. Nažalost, promene u glasu se po pravilu javljaju u najkasnijim stadijumima raka jednjaka, odnosno kada grlo i jednjak postanu jako nadraženi.

Hronični umor

Svaka teška bolest ostavlja negativne posledice na vaše zdravlje. Hronični umor je simptom svake vrste raka. Rak iscrpljuje organizam i narušava sposobnost tela da apsorbuje hranjive materije iz hrane. Sve to pogoršava simptome i otežava organizmu borbu protiv bolesti. Primed 13 forte je prirodni preparat na bazi meda i medicinskih gljiva kordicepsa, šitake i reiši gljive koji se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.