Rak jajnika se otkriva slučajno

Rak jajnika pogađa uglavnom žene u perimenopauzi i postmenopauzi, a često se naziva tihim ubicom, jer nema simptome, otkriva se slučajno, a kada žena oseti neke probleme tada je već rak napredovao do krajnjeg stadijuma.

Rak jajnika može da izazove nerađanje, dobijanje deteta u kasnijim godinama, kasnija menopauza. Ovo su neki simptomi na koje treba da obratite pažnju. Oni svakako nisu ključni i ne moraju da podrazumevaju da će se bolest razviti. Redovni pregledi kod ginekologa najbolja su prevencija svake “ženske” bolesti.

Najčešći simptomi karcinoma jajnika su:

 • mučnina i povraćanje

 • osećaj nadutosti

 • probavne smetnje

 • pritisak u karlici

 • učestalo mokrenje

 • grčevi u stomaku

 • gubitak apetita

 • anemija

 • tup bol u donjem delu stomaka

 • umor

 • nagli gubitak ili povećanje težine

Gojaznost

Preterana kilaža i lako dobijanje kilograma povezani su s nekim vrstama raka, posebno s rakom jajnika. Gojazni ljudi imaju 60 odsto veći rizik od dobijanja različitih oblika karcinoma.

Nerađanje

Ako niste rodili, postoji veća šansa za dobijanje raka jajnika. Na razvoj utiču rađanje i broj menstruacija. Tako devojke koje dobiju menstruaciju s 12 godina i imaju prvo dete nakon tridesete godine imaju veće šanse za razvoj raka nego one koje rode pre 30. godine života. Žene koje kasno uđu u menopauzu, nakon 50. godine, takođe imaju veći rizik za razvoj karcinoma.

Godine

Rak jajnika najčešće se razvija kod žena starijih od 50 godina. Iznad 60 godina starosti pojava raka je preko 50 odsto. Najmanje se javlja u tinejdžerskom dobu, a ponekad i kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama.

Porodična istorija

Ako vam je jedna ili više rođaka imala rak jajnika, postoji mogućnost pojave raka. Geni su odgovorni za razvoj raka. Ako u porodici imate slučajeve dobijanja raka, ne samo jajnika nego i materice ili dojke, obratite dodatnu pažnju.

Hormonska kontracepcija

Preterano korišćenje kozmetičkih krema i pudera na području genitalija može da se poveže, prema naučnim saznanjima, s nastankom raka jajnika. Osim toga, korišćenje hormonske terapije nakon menopauze može uzrokovati nastanak tumora zbog prisutnosti estrogena u telu.

Primed 13 forte   je prirodni preparat na bazi meda , medicinskih gljiva kordiceps, šitake i reiši slomljene spore sa dodatkom jezgra koštice kajsije. PRIMED 13 FORTE se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolestiSVAKA OD MEDICINSKIH GLJIVA KOJE ULAZE U SASTAV PREPARATA IMA IZRAŽENO ANTIOKSIDATIVNO I ZAŠTITNO ANTIKANCEROGENO DEJSTVO I U OVOM PREPARATU SE OVA NJIHOVA SVOJSTVA MEĐUSOBNO DOPUNJUJU. Aktivni sastojci preparata poboljšavaju opšte stanje organizma i ispoljavaju snažno imunomodulatorno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Direktno imunostimulativno, antioksidativno i antimikrobno dejstvo štite organizam od nastanka bolesti, a ukoliko je bolest prisutna, podstiču brži oporavak. U toku tretmana malignih bolesti, pružaju podršku imunološkom sistemu i štite zdrave ćelije od štetnog dejstva hemioterapije i terapije zračenjem.