Preventivni pregledi i kada nema simptoma

Blagovremeni odlazak lekaru omogućava da se na vreme spreči nastanak ozbiljnih bolesti, od kojih pojedine mogu biti i fatalne. Među ozbiljnim oboljenjima izdvaja se karcinom prostate, najčešći maligni tumor kod muškaraca u Evropi i SAD. Drugi je uzrok smrtnosti kod muške populacije, odmah posle karcinoma pluća. Upravo velika smrtnost od ove bolesti čini ranu dijagnostiku i prevenciju ove bolesti izuzetno važnim.
Redovni pregledi smanjuju smrtnost
Rana dijagnostika karcinoma prostate je izuzetno važna, jer je čak 15 odsto od svih dijagnostikovanih karcinoma, rak prostate. Ukoliko bi muškarci odlazili redovno na preglede, njegova učestalost bi se smanjila. Pre svega, svaki muškarac, jednom godišnje, posle 45. godine treba da se javi na rutinski pregled prostate, a oni koji imaju genetsku predispoziciju za ovu bolest, i pre.Na žalost, u slučaju karcinoma prostate, pokazalo se, većina dolazi kada je bolest uznapredovala, često sa metastazama i nepodnošljivim bolovima.
Preventivni pregledi i kada nema simptoma
S obzirom na to da nijedan karcinom, pa ni karcinom prostate, u početku ne daje nikakve upečatljive simptome, veoma je važno na vreme otkriti njegovo eventualno prisustvo. U tom trenutku i rezultati lečenja su najbolji. U rutinskom pregledu se obavezno radi PSA (prostatični specifični antigen) test, odnosno laboratorijskom analizom krvi traži se specifičan marker za karcinom prostate, čije su vrednosti visoke. Praksa je pokazala da u ispitivanju tumora bilo kog organa ne postoji nijedan apsolutno pouzdan tumorski marker, što se, naravno, odnosi i na PSA marker. Kod 10 do 20 odsto obolelih karcinom se dijagnostikuje i kada su vrednosti PSA markera normalne ili snižene. S druge strane, povišene vrednosti ne moraju uvek da ukažu na karcinom. Povišene vrednosti PSA javljaju se i kod benignog, odnosno dobroćudnog uvećanja prostate, ukoliko je prisutna upala ovog organa, ali i posle kateterizacije mokraćne bešike. Osim toga, povišene vrednosti prate i godine života. Da bi se izbegla ova vrsta nedoumice, poslednjih godina se radi još jedan tumorski marker iz urina. Rektalni pregled je takođe obavezan deo pregleda jer se na taj način može osetiti sumnjiva promena u prostati. Bitan dijagnostički postupak je i ultrazvučni pregled, kao i skener i magnetna rezonanca.
Prava dijagnoza nakon biopsije
Kod svake sumnje na karcinom prostate porede se vrednosti PSA markera, rektalnog i ultrazvučnog pregleda. Predlaže se i biopsija prostate uzimanjem uzoraka. Uzorke analizira patolog i daje podatke o tumoru, njegovom stepenu zloćudnosti, ograničenosti i proširenju. Ako su nalazi biopsije negativni, a i dalje postoji sumnja na karcinom jer PSA marker raste, biopsija treba da se ponovi. Ovo je bitan podatak, zato što se čak polovina karcinoma biopsijom ne otkrije.
Faktori koji utiču na pojavu karcinoma prostate
Na pojavu bolesti najčešće utiču starenje, etnička pripadnost i genetska predispozicija. Kada je reč o starenju, najveći broj obolelih se javlja posle 70. godine. Međutim, i kod mlađih od 50. godine karcinom prostate se javlja kod blizu dva odsto muške populacije. Naravno, u sadejstvu sa nasleđem bitnu ulogu igra i životna sredina, odnosno razna industrijska, aerozagađenja, kao i zagađenja pesticidima i herbicidima u hrani. Zato se i insistira da muškarci opterećeni genetskom komponentom na preventivne preglede krenu već posle 45. godine.
PRIMED 13 FORTE JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, MEDICINSKIH GLJIVA I JEZGRA KAJSIJINE KOŠTICE.
NE SADRŽI VEŠTAČKE BOJE, KONZERVANSE I DRUGE ADITIVE
PRIMED 13 FORTE se preporučuje:
kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti
kod oslabljenog imuniteta
u prevenciji i tretmanu infektivnih i toksičnih oštećenja jetre, bubrega i drugih vitalnih organa