Ultrazvuk ili mamografija – zavisi od godina?

mamografijaPREVENTIVNI pregledi ključni su u otkrivanju ranog karcinoma dojke, ali strah od bolesti navodi mnoge žene da se podvrgavaju i dijagnostici koja im nije potrebna. Najviše dilema i zabluda kod pacijentkinja postoji upravo oko mamografije i ultrazvuka. Da li je ultrazvuk dovoljan za otkrivanje sumnjivih promena, koliko šteti mamografija, pitanja su koja često izazivaju nedoumice kod pacijentkinja, ali ne i stručnjaka.

Ultrazvuk ili mamografija?

Ženama do 40. godine, pored manuelnog pregleda iskusnog stručnjaka, treba uraditi i ultrazvučni pregled. Mamografija je korisna ženama starijim od 40 godina, a od 45. ili 50. do 69. godine, ona mora da bude obavezni deo pregleda. U ovom periodu mamografiju treba raditi na svake dve godine.
Mamografija i ultrazvuk su bazirani na različitim principima i lekarima daju različite informacije. Jedan od razloga primene jedne ili druge metode je u tome što ovi uređaji različito “vide” promene na dojci.
Suština je, u strukturi same dojke. One sazrevaju tokom celog života, a posebno nakon prvog porođaja i dojenja, kada dobijaju drugačiju strukturu, koja je pogodna za mamografiju. Mamografiji “odgovara” kada u dojkama ima dosta masnog tkiva, jer se ono na rendgenskom snimku (mamografiji) vidi kao sivo. A, kada masnog tkiva nema, snimak pokazuje – belo.
Žene koje su rađale i dojile imaju više masnog tkiva u dojkama, koje se na ultrazvučnoj slici prepoznaje kao siva masa. Takve je boje i karcinom na ultrazvuku, pa kada se ultrazvukom pređe preko dojke, zloćudna masa se neće razlikovati od postojeće, zdrave. Zbog toga, ultrazvuk nije pogodan za žene starije od 40 ili 50 godina, ali je pouzdan za one mlađe.
Kada je dojka puna žlezdanog tkiva, kao što je kod mladih žena, koje nisu rađale, karcinom, i ako postoji pokazuje se belom bojom, pa se ne može na slici razlikovati od postojećeg tkiva dojke. Zbog svega ovoga, nepotrebno je da se mlađe žene upućuju na mamografiju, kao što ni ultrazvuk starijim ženama nije dovoljan za otkrivanje najmanjih promena na dojci.
Cilj svake metode je da otkrije sumnjivu promenu na samom početku, a ne kada već može da se opipa, kada dostigne veličinu jednog centimetra. Što je karcinom manji, to manje daje informacija o svojim osobinama, pa, mamografija, kada se radi kao prevencija, kod žena starijih od 50 godina, može da otkrije i manje, ali sumnjive promene. Ukoliko one postoje, radi se biopsija, a onda se histološki utvrđuje dijagnoza.
Na mamografiju se šalju žene kod kojih je, nakon manuelnog pregleda, i ultrazvuka, uočena benigna ili maligna tvorevina. Ovaj pregled je obavezan za žene od 50. do 69. godine.
antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte svojim izraženim antikancerogenim i antioksidativnim delovanjem smanjuje rizik od pojave malignog tumora dojke i drugih organa. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.