Cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN)

Cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN) je prekancerozno stanje kod kog dolazi do rasta abnormalnih ćelija u epitelu grlića materice. Abnormalne ćelije su one koje se razlikuju po izgledu i funkciji od normalnih ćelija. Izraz “intraepitelna” označava proces koji je lokalizovan na nivou sluzokože (epitela), a “neoplazija” podrazumeva rast novih ćelija. Drugi naziv za CIN je cervikalna displazija.

Važno je znati da prisustvo CIN bilo kog stepena ne znači da će sigurno doći do razvoja karcinoma. Ukoliko i dođe do pojave maligniteta, za to je obično potreban dug period, od više godina. Ova činjenica je veoma važna, zato što nam daje dovoljno vremena da se preduzmu odgovarajuće terapijske mere.

CIN se razlikuje prema debljini epitela koji je zahvaćen, odnosno u kome su prisutne ćelije promenjenih osobina.

  • CIN I predstavlja displaziju blagog stepena, kada je promenjeno do 1/3 epitela.
  • CIN II je srednje teška displazija, u kojoj je promenjeno 2/3 debljine epitela.
  • CIN III je teška displazija, gde se abnormalne ćelije mogu naći u celom epitelu.

CIN ne izaziva nikakve tegobe. Nekada mogu da budu prisutni nespecifični simptomi kao što je krvarenje nakon polnog odnosa ili intermenstrualno krvarenje.

Šta dovodi do pojave displazije?

CIN obično nastaje kod žena nakon infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi seksualnim kontaktom. Postoji preko 100 tipova virusa, a sa nastanakom displazije obično su povezani tip 16 i 18.

Pored prisutnih pomenutih tipova HPV, postoje još neki faktori koji mogu da doprinesu razvoju premalignih promena:

  • Starost žene,
  • Pušenje
  • Upotreba imunosupresivnih lekova

Kako CIN ne izaziva nikakve simptome, do postavljanja dijagnoze može se doći jedino ginekološkim pregledom i PAPA testom u toku kog se vrši analiza izgleda epitelnih ćelija grlića materice. Ukoliko je potrebno, može da se radi i tipizacija virusa, odnosno utvrđivanje prisutnog tipa HPV.

U većini slučajeva, tretman CIN nije komplikovan. Ukoliko se postavi dijagnoza CIN određenog stepena, ginekolog na osnovu svih dostupnih urađenih analiza određuje da li će se promena samo pratiti i kontrolisati ginekološkim pregledima u određenim vremenskim razmacima, ili će predložiti uklanjanje promena.