Ginekološko zdravlje-obaveza svake žene!

grlić

Podatak da broj obolelih od raka grlića materice raste i da pritom pogađa sve mlađe žene, svojevrstan je alarm i za lekare i za pacijente. Olakšavajuća okolnost je da se skoro svaka promena može lako uočiti i otkloniti već prilikom prvog pregleda.

Mlađe žene – veći rizik od pojave raka grlića materice

Promene na grliću materice povezane sa HPV virusom sve više pogađaju devojke, pa se slobodno može reći da je prosečno životno doba obolelih između 17 i 25 godina. Podatak da se radi o veoma mladim ženama koje u 85% slučajeva još nisu rađale, nameće lekarima dodatnu odgovornost u pogledu brze i tačne dijagnostike, a potom i pravog izbora terapije. Neznanje i neobaveštenost nikako ne smeju biti opravdanje za pogrešan pristup tako ozbiljnom problemu kao što su promene na grliću materice. Takođe, lekari se ne smeju samo osloniti na Papa-nalaz. On daje sigurnost od 55 do 60 odsto , što stvara prostor od oko 40 odsto za moguću dijagnostičku grešku. Ukoliko pacijentkinja prođe dijagnostiku HPV infekcije na grliću materice bez kolposkopskog pregleda, to je apsolutni dijagnostički propust. Iskusan lekar može da sazna mnogo toga iz kolposkopskog pregleda.

Kolposkopski pregled neophodan za preciznu dijagnostiku

Posle premazivanja grlića materice određenim rastvorom, on se gleda pod pod uvećanjem kolposkopa. Ranica na grliću materice je nepoznat pojam u kolposkopiji i ne prikazuje nijednu kolposkopsku sliku. Ono što ukazuje na loš nalaz jesu nalazi tipa mozaika, punktacija, AW epitela, ili leukoplakija. Ove slike su obično pokazatelji nekog patološkog procesa na grliću, koji ukazuje na HPV infekciju u pozadini. Još gora opcija je ako postoji kombinacija nekih od navedenih kolposkopskih slika, što je definitivno loš i rizičan kolposkopski nalaz iza koga se obično krije (CIN1, CIN2, CIN3), možda i čak karcinom. Kada se zapaze promene na grliću materice , on se premazuje Lugolovim rastvorom, odnosno oboji. Delovi sluzokože koji ne primaju boju su izmenjeni. Što promena slabije prima boju, to je težeg stepena. Cilj kolposkopije je što tačnija dijagnoza. Naravno, uz dijagnostičke kriterijume važno je i iskustvo lekara, tako da u svakom trenutku može da pronađe pravi put u daljoj dijagnostici i terapiji. Jer, ponekad se iza normalnog Papa testa može kriti čak prekanceroza.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte je prirodni preparat koji u sebi sadrži gljivu kordiceps, ima izraženo antikancerogeno dejstvo. Njegova primena se preporučuje u cilju prevencije svih premalignih i malignih stanja organizma. Takođe, primed 13 kordiceps se može koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.