Od hemoroida do kancera

KADA SE  pojavi krv u stolici, mnogi odmah pomisle da se dešava „ono najgore“. Zbog straha da će im lekar tu dijagnozu i potvrditi, odlažu odlazak na pregled čak i ako se krv u stolici pojavljuje danima.

Simptomi koji se ne smeju zanemarivati / krv u stolici

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da se taj simptom ne sme ignorisati, utoliko pre što je mortalitet od gastrointestinalnog krvarenja od pet do 50 odsto, u zavisnosti od uzroka i obilnosti krvarenja. Pojava krvi u stolici može da bude posledica mnogih poremećaja u digestivnom traktu.

Najčešće se krv u stolici javlja kao posledica hemoroidalne bolesti.

Krv je tada sveža i jarko crvena, kao kada se posečete, pojavljuje se na kraju stolice, ili nakon tvrđe stolice, ostavlja trag na papiru. Međutim, iako je ova bolest veoma rasprostranjena u našoj zemlji, stručnjaci tvrde da nije dovoljno samo posumnjati na hemoroide, neophodno je dijagnozu potvrditi i isključiti sve druge moguće razloge pojave krvi u stolici.

hemorex-banner

Pravilo u gastroenterologiji

U gastroenterologiji postoji pravilo da je svako krvarenje iz digestivnog trakta karcinom, dok se drugačije ne dokaže. Ne treba brzo donositi dijagnozu i potrebno je da pacijenti koji imaju krv u stolici, i koji imaju dodatne tegobe, moraju da urade i pregled debelog creva. Jer, na samo pet centimetara od hemoroida, pacijent može imati i karcinom.

Recimo, ako je kancer lokalizovan u rektumu, pacijenti osim krvi u stolici svetlocrvene boje imaju lažne pozive na stolicu, osećaj neispražnjenosti kada idu u toalet, a stolica postaje tanka poput olovke. Uz to se uglavnom javljaju i tegobe poput gubitka na težini, noćnog znojenja, nejasne povišene temperature.

I godine života doprinose postavljanju dijagnoze. Mlađim pacijentima, koji su gojazniji i koji dugo sede tokom dana, krv u stolici može najpre da se javi kao posledica hemoroidalne bolesti. Ali, ukoliko su pacijenti u petoj, šestoj ili sedmoj deceniji, kada je učestalost malignih bolesti mnogo češća, potrebno je obavezno uraditi endoskopski pregled debelog creva, odnosno kolonoskopiju.

Učestala pojava krvi u stolici

Ako se krv u stolici pojavljuje nekoliko dana, treba što pre posetiti lekara. Stručnjaci upozoravaju na to da svaki četvrti karcinom debelog creva može da se dokaže jednostavnim digitalnim pregledom rektuma. Ukoliko se krv u stolici javi samo jednom i ne postoji ništa od pomenutih pratećih simptoma, pacijent ne mora da brine. Razlog za jednodnevno krvarenje može da bude rascep sluznice, ragade ili fisure, što se često dešava kod ljudi koji imaju opstipacije, neredovno pražnjenje i tvrde stolice. To su sveža krvarenja i veoma bolna pražnjenja zato što u toj zoni postoji veliki broj nervnih završetaka.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte  Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.