Vlaknima protiv karcinoma debelog creva

Prema novom istraživanju, uticaj konzumiranja različitog voća i povrća bogatog vlaknima, na rak debelog creva razlikuje se u zavisnosti od dela creva koji je pogođen.
Istraživači su ustanovili da su određene vrste povrća, kao kupus, prokelj, karfiol i brokoli, povezane sa smanjenjem rizika od raka u proksimalnom i distalnom delu debelog creva. Jabuke su naročito efikasne u smanjenju rizika od raka u distalnom delu debelog creva. Međutim, utvrđeno je da je povećan rizik od rektalnog karcinoma povezan sa povećanjem unosa voćnih sokova.

Pet porcija svežeg voća i povrća na dan

Efekti voća i povrća na rak debelog creva detaljno se ispituju, a trenutni savet je da se jede pet porcija svežeg voća i povrća dnevno kako bi se smanjio rizik od pojave ove bolesti.
Konzumiranje povrća kao što su kupus, prokelj, karfiol i brokoli bilo je povezano sa smanjenjem učestalosti karcinoma u proksimalnom delu debelog creva.
Što se tiče distalnog dela debelog creva, ukupan unos voća i povrća smanjuje rizik od pojave bolesti, naročito uz unos tamnožutog povrća i jabuka.
Ustanovljeno je povećanje rizika od karcinoma rektuma sa unosom voćnih sokova.
Rizik od pojave karcinoma u proksimalnom delu debelog creva nije bio povezan sa količinom voća i povrća koje je konzumirano.
Autori istraživanja priznaju da se njihovo otriće može prihvatiti sa zadrškom, delom i zato što je od učesnika zatraženo da se sete šta su jeli u poslednjih 10 godina.

Manje mesa i mesnih prerađevina

Ukupan unos voća i povrća dobar za zdravlje debelog creva.Veoma je nezgodno upoređivati efekat ishrane neke osobe na rak debelog creva, ali pouzdani dokazi pokazuju da velike količine crvenog mesa i mesne prerađevine povećavaju taj rizik, dok hrana sa velikom količinom vlakana može da ga smanji. Puno različitih vrsta voća i povrća predstavlja dobar izvor vlakana, pa ishrana bogata voćem i povrćem može da smanji rizik od pojave ne samo raka debelog creva već i drugih oblika raka, tako da je svakako dobra ideja da nam ishrana bude što bogatija voćem i povrćem.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte prirodni preparat na bazi meda i lekovite medicinske gljive kordiceps. Njegova primena se preporučuje u prevenciji malignih oboljenja zbog izrazitog antioksidativnog dejstva ove medicinske gljive. Bogatstvo vlaknima ovu gljivu čini povoljnom za upotrebu u cilju prevencije malignih tumora debelog creva. Takođe, poseban značaj ovaj preparat ima u toku terapije malignih bolesti, u cilju jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija organizma od toksičnog delovanja hemioterapije.