rak debelog creva

Rak debelog creva je izlečiv u početnom stadijumu

Nasledne predispozicije i savremeni način života su glavni okidači ovog oboljenja, koje se zbog nespecifičnih simptoma retko otkriva u početnom stadijumu, kada postoje velike šanse za izlečenje.

Simptomi zavise od lokalizacije

Početne faze kolorektalnog karcinoma često ne daju nikakve simptome. Ukoliko se ispoljavaju, tegobe su vrlo slične znacima drugih oboljenja probavnog sistema. Ako su maligne promene lokalizovane na desnoj polovini debelog creva, gde tumor može dugo da raste nesmetano, a da ne napravi zastoj u crevima, prvi simptom je anemija, koja nastaje usled dugotrajnog gubitka krvi zbog rasta tumora i lokalnog oštećenja sluzokože (dugotrajno nevidljivo krvarenje). Znaci anemije su slabost, malaksalost, bledilo kože. Kasnije se javljaju poremećaj pražnjenja creva, smenjivanje zatvora i proliva, promena oblika stolice (stolica tanka kao olovka), bolovi i grčevi u stomaku, krv u stolici i gubitak telesne težine. Ovi znaci se mnogo ranije i češće javljaju ako je tumor lokalizovan u levoj polovini debelog creva, čiji je promer manji u odnosu na desnu polovinu debelog creva, te ranije nastupa zastoj u pražnjenju stolice. Kao rezultat rasta tumora koji zatvori lumen creva, javlja se tzv. vezano crevo, što zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Bolje sprečiti nego lečiti

Rano otkrivanje karcinoma debelog creva podrazumeva skrining, to jest, ciljano otkrivanje bolesti dok još ne postoje simptomi, kod osoba sa naslednim predispozicijama, obolelih od ulceroznog kolitisa, osoba starijih od 50 godina, kao i nakon uklanjanja benignih tumora (polipa) ili operacije raka debelog creva.
Skrining test se sastoji od sledećih postupaka.
FOBT (Faecal Occult Blood Test) podrazumeva pregled stolice na skriveno krvarenje. Na površini promena (karcinoma ili polipa) se nalaze osetljivi krvni sudovi koji krvare, ali se minimalna količina krvi koju ispuštaju ne može uočiti golim okom.
Rengensko snimanje debelog creva (irigografija) se primenjuje kao skrining onda kada se kolonoskopijom ne može pregledati debelo crevo. Negativna strana ove metode jeste to što se ovom metodom ne može uzeti uzorak za analizu niti skinuti polip.
Kolonoskopija je najbolja dijagnostička metoda kada je reč o bolestima debelog creva, jer omogućava najtačniji pregled cele sluzokože i otkriva ne samo karcinom i polipe već i druga patološka stanja u ovom delu digestivnog trakta. Istovremeno, može se primeniti i kao terapija, jer bezbolno uklanja polipe. Procedura se sastoji od uvlačenja aparata sa kamerom kroz čmar, nakon čega se na monitoru pregleda unutrašnjost debelog creva i sa promena uzima uzorak za analizu.

Prirodni preparat  Primed 13 Forte za jačanje imuniteta
, na bazi lekovite gljive kordiceps koja snažno podiže imuni sistem, imobiliše odbrambene snage organizma i tako preventivno deluje na pojavu mnogih opakih bolesti. Kordiceps gljiva ima izraženo antioksidativno delovanje i time štiti ćelije organizma od raznih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim u prevenciji mnogih malignih bolesti, kao i u toku lečenja radioterapijom i hemoterapijom radi jačanja organizma i smanjivanja neželjenih dejstva ovih oblika lečenja.