Prevencija karcinoma ovarijuma

ovarijum


Faktori rizika za nastanak karcinoma jajnika su godine života, porodična anamneza javljanja raka jajnika, lična anamneza javljanja raka dojke, neplodnost, nerađanje, endometrioza, hormonska terapija u postmenopauzi, genetski faktori (BRCA 1 ili BRCA 2 mutacije). Rizik je znatno manji kod žena koje su prvo dete rodile pre 30 godina života i koje su dojile najmanje godinu dana. Sa svakom narednom trudnoćom se rizik smanjuje.

Kontaceptivne pilule smanjuju rizik od nastanka karcinoma ovarijuma

Žene koje ne žele decu mogu sačuvati svoje zdravlje oralnom kontracepcijom. Uzimanje kontaceptivnih pilula smanjuje rizik od nastanka karcinoma ovarijuma. Rađene su brojne studije koje su to i dokazale, uzimanjem ovih pilula tokom 5 godina rizik se smanjuje čak i za 50 %. Pri tome male doze kontraceptiva imaju veći efekat na smanjenje rizika nego velike doze. Ovim pilulama se potiskuje ovulacija što smanjuje upalu i mikrotraume u tkivu jajnika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta raka žene koje su pušači imaju povećan rizik od raka jajnika. Stoga na vreme ostavite ovu ružnu naviku.

Telesna težina i njen uticaj na karcinom ovarijuma

Regulisanjem telesne težine možete sprečiti karcinom ovarijuma. Gojazne žene sa BMI preko 30 imaju mnogo veći rizik od javljanja ove bolesti. Ovo znači da kontrolom toga šta i koliko jedete i pijete možete delovati preventivno. Mnoge biljne fitohemikalije kao i vlakna, minerali i vitamini vas mogu zaštititi od karcinoma ovarijuma. Ishrana bogata mastima, rafinisanim šećerima i crvenim mesom znatno povećava rizik od karcinoma ovarijuma.

Voće i povrće kao prevencija bolesti

Žene koje jedu dosta voća i povrća u svojoj ishrani su u prednosti u odnosu na žene koje ne unose dovoljno karotena i likopena iz biljaka. Povećajte potrošnju sledećih namirnica: paradajza i sirove šargarepe da bi sebe zaštitili. Bioflavonid kempferol u spanaću kelju, brokolima, čaju i luteolin koji se nalazi u paprikama, šargarepi, kupusu, celeru su označeni kao zaštitne materije. Hrana sa visokim koncentracijama kempferola ima brojne zdravstvene prednosti i treba je konzumirati što češće. Žene koje su konzumirale ova dva flavonida u dovoljnim količinama smanjile su svoj rizik od dobijanja raka za 40%.

Integralne žitarice su još jedna nutritivna kategorija koja može biti od koristi. Vlakna i fitohemikalije u integralnim žitaricama kao što su zob, ječam, spelta, kinoa, mogu da blokiraju resorpciju estrogena u crevima čime se smanjuje rizik od nastanka raka ovarijuma i drugih estrogen zavisnih tumora.


Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-forte

Prirodni preparat PRIMED 13 Forte je efikasno sredstvo, čije je antitumorsko dejstvo višestruko potvrđeno. PRIMED 13 Forte je jak antioksidans koji ne dozvoljava nastanak malignih bolesti i kada se bolest javi on sprečava dalji rast malignog tumora i sprečava nastanak metastaza.