BRCA testovi za rano otkrivanje kancera

Pregled dojkeRanim otkrivanjem genskih mutacija se može sprečiti razvoj kancera u 95% slučajeva.

Geni odgovorni za nastanak raka dojke i jajnika jesu BRCA 1 i BRCA 2, tačnije njihove mutacije. Mogućnost da se ovaj gen prenesa na dete iznosi 50%.

Utvrđeno je da će 20% žena koje nose mutacije BRCA gena dobiti tumor na dojci do 40 godine, 51% žena do 50 godine i 87% do 60 godine. Pored toga, žene koje imaju ovaj genetski faktor u riziku su da razviju tumor na obe dojke.

Određivanje BRCA mutacija – BRCA testovi

Za određivanje BRCA mutacija potreban je mali uzorak krvi iz koje se uzima DNK potreban za analizu.

Ovom DNK analizom je moguće na vreme saznati da li osoba nosi rizik od naslednog oblika karcinoma dojki. Nosioci mutacije ovog gena imaju povećan rizik da se i pored uklanjanja tumora i dojke sa jedne strane on javi kao metastaza na drugoj. Kod nenaslednog oblika kancera je ova pojava retka.

Žena koja sazna da u sebi nosi mutaciju BRCA gena može uraditi preventivnu mastektomiju, koja jeste invazivna ali donekle sačuva tkivo dojke. Operacija razvijenog karcinoma često zahteva daleko veće i opsežnije zahvate. Ukoliko na vreme sazna, žena može planirati preventivnu mastektomiju nakona ostvarivanja potomstva, a potom može vratiti prirodan izgled dojke uz pomoć estetske hirurgije.

Mutacija BRCA gena može se preneti i na muške potomke. Međutim, to ne znači da će se kod njih javiti tumor sa kojim je BRCA gen povezan, već mogu biti samo tihi prenosioci ovih gena na svoje potomke.

Mutacija BRCA gena je povezana sa dobijanjem raka prostate kod muškaraca.

Prednost genetskog testiranja na BRCA mutacije:

  • Žene sa tumorom dojke mogu imati bolji odgovor na tretmane bolesti koji su posebno napravljeni za BRCA pozitivne pacijente.
  • Žene mogu preduzeti preventivne mere da bi redukovale njihov rizik za tumor dojke ako u sebi nose mutaciju (promena načina života, ishrane, fizička aktivnost).
  • I drugi članovi porodice se mogu testirati na BRCA mutacije.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.