zelena-jabuka

Načela zdrave ishrane u prevenciji karcinoma


Koncept zdravog života
podrazumeva pravilnu ishranu, koja se bazira na četiri osnovna principa: redovni obroci, poštovanje satnice i količine uzetih namirnica, vrsta hrane i način njene pripreme. Savremeni način života ne ostavlja mnogo vremena za spremanje obroka, a u želji da se hrana održi što duže svežom, ali i da se uštedi, često joj se dodaju razne komponente, aditivi, konzervansi, koji nisu sasvim bezopasni po čovekovo zdravlje. S druge strane, usled neadekvatne pripreme namirnica nastaju brojne supstance sa kancerogenim efektom.

Naši preci su hranu konzumirali uglavnom u sirovom obliku, što, naravno, ne važi za sve namirnice, ali je preporuka da se voće i povrće (čija priroda to dozvoljava) konzumiraju sirovi. Tako se čuvaju gotovo svi nutritijenti, koji pozitivno utiču na naše zdravlje i pomažu nam u borbi sa raznim bolestima, pa čak i sa kancerom.

Termičkom obradom uništavaju se važni sastojci hrane, a pritom mogu nastati i neke opasne materije. Povezanost ishrane i nastanka karcinoma potrvrdile su brojne naučne studije. Treba imati na umu da odrednica “biti zdrav ” podrazumeva mnogo više od ” ne biti bolestan”.

Zdravlje podrazumeva podudaranje mnogih važnih činilaca koji utiču na život. Jedan od njih je hrana, u kojoj treba uživati, ali sa merom, uz izbegavanje štetnih namirnica i potenciranje onih koje su blagotvorne za organizam. Samo tako se može produžiti životni vek i živeti lepše. Najbolji savet je da ishrana bude balansirana, da sadrži nizak procenat masti, da bude bogata dijetalnim vlaknima, voćem i povrćem.

Hrana koju treba izbegavati kako bi predupredili nastanak kancera

Kokice iz mikrotalasne

Kokice iz mikrotalasne su pune hemikalija koje mogu izazvati karcinom testisa ili pankreasa. Perfluorooctanoic acid ili perfluorooktanska kiselina, koja se nalazi u tim kesama, je povezana sa pojavom tumora testisa ili pankreasa. Slično tome, dijacetil iz ovih kesica oštećuje pluća.

Konzervirani paradajz

Konzervirani paradajzje takođe na spisku jer su sve konzerve obložene bisfenolom-A, poznatim i kao BPA, supstancom koja, kako pokazuju rezultati istraživanja, negativno utiče na mozak. U suštini, sva konzervirana hrana sadrži BPA, ali posebno paradajz, jer se konzerve dodatno oblažu ovom supstancom kada se pune paradajzom.

Mesne prerađevine

Mesne prerađevine poput salama, viršli, pašteta i kobasica sadrže hemijske konzervanse, boje i aditive koje produžavaju njihov vek trajanja i čine ih naoko privlačnim, ali su one takođe izazivači raka. Nitriti i nitrati povećavaju rizik od nastanka karcinoma debelog creva i želuca.

Tovljena riba

Tovljena riba je siromašna D vitaminom, i prepuna kancerogenim materijama kao što su PCB (polihlorovani bifenili), pesticidi i antibiotici. Ove materije u ribu dospevaju usled zagađenja vode, održavanja ribnjaka i prilikom čuvanja ribe. Ovo se najviše odnosi na ribu lososa.

Čips

Čips je mnogima omiljena grickalica, ali najveći problem je to što se tanki listići krompira pripremaju na veoma visokim temperaturama, usled čega se stvara supstanca akrilamid, kancerogena supstanca koja se može naći i u cigaretama.

Rafinisano ulje suncokreta i margarin

Rafinisano ulje suncokreta i margarin su prepuni hidrogenizovanih ulja ili transmasti. Međutim, ova vrsta ulja se koristi i u da bi sačuvala svežinu procesuirane hrane. Proces hidrogenizacije napada strukturu ćelijske membrane i izaziva mnoge bolesti, pa čak i karcinom.

Rafinisano belo brašno

Rafinisano belo brašno sadrži veliku količinu rafinisanih ugljenih hidrata. Učestalo konzumiranje rafinisanih ugljenih hidrata povećava rizik od karcinoma dojke kod žena za čak 22%. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom je odgovorna za nagli skok šećera u organizmu, što osim insulinske rezistencije, može uzrokovati i širenje raka.

Beli šećer

Beli šećer izaziva nagli skok insulina, a smatra se i da hrani maligne ćelije. Fruktoza poput one iz kukuruza veoma je agresivna, a pokazalo se da je ćelije raka brzo metabolišu, pa se još brže razmnožavaju. Industrijska hrana poput slatkiša i grickalica prepuna je fruktoznim kukuruznim sirupom, što može biti razlog za porast zloćudnih oboljenja kod mlađih ljudi.

antikarcionm-primed13-fortePrirodni preparat Primed 13 forte za jačanje imuniteta, na bazi lekovite gljive kordiceps koja snažno podiže imuni sistem, imobiliše odbrambene snage organizma i tako preventivno deluje na pojavu mnogih opakih bolesti. Primed 13 ima izraženo antioksidativno delovanje i time štiti ćelije organizma od raznih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim u prevenciji mnogih malignih bolesti, kao i u toku lečenja radioterapijom i hemoterapijom radi jačanja organizma i smanjivanja neželjenih dejstva ovih oblika lečenja.