Rano otkrivanje karcinoma kolona

Karcinom kolona


Test na okultno krvarenje za rano otkrivanje karcinoma kolona

Kacinom kolona je jedan od najčešćih malignih bolesti kod oba pola, odmah iza karcinoma pluća kod muškaraca i karcinoma dojke kod žena.

Razvoj bolesti

Bolest se razvija sporo, nekada i više godina, ne davajući u početku jasne simptome i znake . Kada se jave znaci koji jasno ukazuju na postojanje maligniteta mogućnosti za lečenje su uglavnom ograničene i ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Suzbijanje karcinoma kolona

Značajnu ulogu u suzbijanju ove teške bolesti sa veoma velikom smrtnošću predstavlja prevencija i rano otkrivanje bolesti, kada i sprovedena terapija daje dobre rezultate.

Rano otkrivanje bolesti

Jedna od metoda za rano otkrivanje karcinoma kolona je pregled stolice na okultno krvarenje.

Normalno se gubi samo mala količina krvi u gastrointestinalnom traktu koja se ne detektuje ovim testom.

Testiranje uzorka stolice na okultno krvarenje (nevidljivo golim okom) se vrši kada je potrebno naći uzrok gubitka gvožđa kod anemije, ili kao skrining za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma.

Otkrivanje karcinoma u ranom stadijumu je najznačajnija upotreba ovog testa. Radi se kao deo sistematskog pregleda svih osoba starijih od 50 godina, a kod mlađih kada postoji porodična predispozicija za nastanak ove bolesti.

Postoje različite metode za otkrivanje krvarenja. Za izvođenje nekih je potrebna specifična dijeta i izbegavanje određenih lekova, dok druge metode ne zahtevaju nikakvu prethodnu pripremu.

Pozitivan test nije dovoljan za dijagnozu, već znači da treba sprovesti dalja istraživanja u cilju potvrde prisustva bolesti.

Kada je test pozitivan?

Pozitivan test ukazuje na krvarenje u digestivnom traktu koje može nastati kao posledica različitih faktora:

  • čir želuca ili dvanaestopalačnog creva,
  • zapaljenski procesi,
  • benigni ili maligni tumori,
  • polipi,
  • druge bolesti i stanja koje mogu izazvati krvarenje.

Neki testovi daju pozitivan rezultat kod krvarenja duž celog digestivnog trakta, dok su drugi pozitivni samo kod krvarenja u donjim delovima digestivnog trakta.

Žene ne treba da rade test u toku menstrualnog krvarenja, kao i pacijenti koji imaju hemoroide.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.