Čvor i otok-znaci karcinoma pljuvačne žlezde

neepitelni tumoriKarcinom pljuvačnih žlezda, koje su zadužene za lučenje pljuvačke i održavanje vlažnosti usne duplje, jeste vrsta tumora koji počinje u nekoj od ovih žlezda u ustima ili vratu. Benigni tumori se najčešće javljaju u takozvanoj parotidnoj pljuvačnoj žlezdi, koja se nalazi ispred i ispod uha, a karcinomi u malim pljuvačnim žlezdama. Tumori pljuvačnih žlezda čine oko 8 do 10% ukupnih karcinoma glave.
Kada se govori o malignim tumorima, oni se češće javljaju na manjim pljuvačnim žlezdama u usnoj duplji. Karcinom se može pojaviti na nepcu, usnama, obraznoj sluzokoži i jeziku. Najčešći su, ipak, benigni tumori, koji se pojavljuju često u području iza ušiju i u početku najčešće ne daju simptome. Rastu bezbolno, pa ih osoba uoči tek kada se ispod kože pojavi blagi otok ili kuglica veličine klikera. Benigni tumori mogu polako da rastu desetak i više godina i da ne daju nikakve simptome.
Važno je napomenuti da kroz parotidnu pljuvačnu žlezdu prolazi takozvani facijalni živac. Benigni tumori mogu godinama da rastu, a da mišići lica normalno funkcionišu. Međutim, kada je maligni tumor u pitanju, recimo adenokarcinom, on se prilikom rasta može vezati za nerv. Karcinom urasta u nev, zbog čega se ošteti njegova funkcija, pa paraliza facijalnog nerva može da bude prvi znak prisustva karcinoma. Karcinom spolja često ne daje nikakve vidljive znake, ali se za vreme operacije uočava da je nerv zahvaćen od strane tumora. Maligni tumori pljuvačnih žlezda često daju metastaze, najčešće na plućima.
U sklopu lečenja obavlja se operacija pod nazivom parotidektomija. Kod benignih tumora hirurzi moraju da uoče facijalni nerv, da se potrude da očuvaju njegovu funkciju i da pri tome otklone tumor sa okolnim žlezdanim tkivom. Kada su u pitanju maligni tumori, dešava se u toku operacije da nije moguće sačuvati nerv. Zbog toga se nerv tokom operacije rekonstruiše. Posle toga se pacijent upućuje na zračnu terapiju, što zavisi od tipa karcinoma. Neki od njih su rezistentni na zračenje.
Dijagnoza se postavlja jednostavno. Najpre se pregleda pacijent, pa se uradi ultrazvučni pregled. Ukoliko je potrebno, može se uraditi skener ili magnetna rezonanca. Kada se benigni tumor otkloni, pacijent se vraća svim svojim redovnim aktivnostima. Važno je da operisane osobe ova predeo čuvaju od hladnoće. Ukoliko se radi o malignom tumoru, oporavak traje duže zbog odlaska pacijenta na radioterapiju, tako da se tek posle šest meseci može očekivati potpuni oporavak. Jedna od mogućih komplikacoija lečenja je pojava suvoće usne duplje i nedostatak pljuvačke. Na sreću, ako se zračenje dobro sprovede, i okolne pljuvačne žlezde sačuvaju, ova komplikacija je retka.
antikarcinomPrimed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.