Može li se preventirati karcinom želuca?

Tumor želucaNe postoji jedinstveni i siguran način da se spreči nastanak karcinoma želuca, ali neke navike i aktivnosti mogu smanjiti rizik od pojave bolesti.

Dijeta, ishrana, telesna težina i fizička aktivnost

Smanjena pojava bolesti u poslednjih nekoliko decenija objašnjava se smanjenjem mnogih rizičnih faktora u načinu čuvanja hrane. To podrazumeva upotrebu frižidera i zamrzivača za čuvanje hrane, umesto usoljavanja, konzervisanja i dimljenja. Da biste smanjili rizik od karcinoma, izbegavajte dimljenu i konzerviranu hranu.

Ishrana sa dosta svežeg voća i povrća može takođe smanjiti rizik za karcinom želuca. Citrusno voće (pomorandža, limun, grejpfrut) mogu biti od velike pomoći. Grejpfrut i sok od grejpfruta može promeniti metabolizam raznih lekova, tako da ga u većim količinama treba koristiti obazrivo, i uz konsultaciju sa lekarom.
Preporučuje se uzimanje bar dve do tri porcije raznog voća i povrća u toku dana.

Birajte hleb, testenine i cerealije napravljene od celog zrna umesto od rafinisanog, i koristite redovno u ishrani ribu, meso živine i mahunarke (pasulj, grašak) umesto crvenog mesa.

Dijetetski suplementi kao preventiva

Studije koje su istraživale uticaj upotrebe dijetetskih suplemenata u prevenciji karcinoma dale su različite rezultate. Neke studije su pokazale da upotreba suplemenata sa antioksidativnim dejstvom, kao što su vitamini A, C, E i selen mogu u izvesnoj meri smanjiti rizik kod osoba koje imaju loše navike u ishrani. Većina studija koje su istraživale rizik kod ljudi koji se pravilno i raznovrsno hrane, nisu našle značajan uticaj vitaminskih suplemenata.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

Faktori rizika

Gojaznost može povećati rizik za karcinom, dok redovna fizička aktivnost smanjuje isti.

Pored pozitivnog uticaja na smanjenje rizika za karcinom želuca, održavanje telesne težine kroz redovnu fizičku aktivnost ima povoljno dejstvo u prevenciji i mnogih drugih benignih i malignih bolesti.

Pušenje povećava rizik za maligne promene u gornjim partijama želuca (deo bliži jednjaku), kao i za mnoge druge maligne bolesti.

Prisutnost bakterije H.pylori. Nije još uvek razjašnjeno da li kod osoba sa hroničnom infekcijom H.pylori, a bez simptoma bolesti treba primeniti antibiotsku terapiju. Neka skorija istraživanja pokazuju da se smanjuje rizik za nastajanje premalignih lezija na želucu kod osoba koje su primale antibiotsku terapiju zbog prisustva H.pylori infekcije. Međutim, potrebno je prikupiti rezultate većeg broja istraživanja da bi se ovo potvrdilo.

Upotreba aspirina i drugih antiinflamatornih lekova (NSAIL) kao što su naproksen ili ibuprofen, izgleda da smanjuje rizik za karcinom želuca. Ovi lekovi takođe mogu smanjiti rizik za razvoj polipoze i karcinoma kolona (debelo crevo). Međutim, NSAIL mogu izazvati i razna, čak i po život opasna krvarenja, tako da ih svakako treba primenjivati obazrivo.

Stav mnogih lekara je da je smanjen rizik za karcinom želuca, kod osoba koje boluju od reumatoloških bolesti i uzimaju NSAIL, svakako dodatna korist ovih lekova, ali ne savetuje se preventivna primena usled potencijalnih neželjenih reakcija na lek.

Osobe sa pozitivnom ličnom i porodičnom anamnezom su pod povećanim rizikom za nastanak bolesti. Ove osobe bi trebalo da redovno kontrolišu svoje zdravstveno stanje, posebno kod već prisutnog karcinoma želica ili neke druge maligne bolesti kod bliskih srodnika.