Tumor bubrega – može li se otkriti na vreme?

tumor bubregaTumor bubrega se retko otkriva u ranoj fazi, i to obično u toku rutinske kontrole i sistematskog pregleda, ili u toku dijagnostičkih procedura za otkrivanje neke druge bolesti.

Kada se jave simtomi koji ukazuju na tumor bubrega, uglavnom je bolest već napredovala do stadijuma kada su mogućnosti za efikasno lečenje ograničene, i ishod neizvestan.


Razlozi za kasno otkrivanje tumora bubrega mogu biti sledeći:

  • Neki tumori bubrega mogu da narastu do velikih dimenzija pre nego što daju bilo kakve simptome i znake prisustva.
  • Bubreg je zaštićen s jedne strane mišićima leđa, a s druge strane zaklonjen drugim unutrašnjim organima, tako da nije lako dostupan rutinskom fizikalnom pregledu.
  • Ne postoje rutinski skrining testovi za osobe koje nisu pod povećanim rizikom za tumor bubrega.

Rutinske analize urina mogu pokazati prisustvo male količine krvi kod tumora bubrega u ranoj fazi. Međutim, i neke druge bolesti mogu biti uzrok prisustva krvi u urinu, kao što su infekcije mokraćnih kanala i bešike ili neke benigne bolesti kao što je kamen u bubregu. Takođe, kod nekih pacijenata se krv u urinu javi kad je tumor već dostigao veće dimenzije i kada je došlo do pojave metastaza.

Kompjuterizovana tomografija (CT) i nuklearna magnetna rezonanca (NMR) mogu detektovati tumore veoma malih dimenzija, međutim, ove dijagnostičke metode su veoma skupe. Ultrazvuk je metoda kojom se takođe mogu videti tumori bubrega malih dimenzija, ali ovom metodom nije uvek moguće razlikovati benigne promene od karcinoma bubrežnih ćelija.

Često, tumori bubrega se otkriju slučajno, prilikom dijagnostičkih postupaka sprovedenih zbog prisustva nekog drugog problema, kao što je na primer kamen žučne kese. Ovi tumori su u trenutku otkrivanja uglavnom malih dimenzija, i imaju mnogo bolju prognozu.

antikarcionm-primed13-forte

PRIMED 13 Forte je prirodni preparat na bazi meda i medicinske gljive kordiceps koji povoljno deluje na jačanje odbrambenih snaga organizma. Ima antikancerogeno dejstvo, pa je pogodan kao dodatak ishrani u prevenciji ili u toku terapije benignih i malignih bolesti.