Uticaj ishrane na karcinom prostate

Kancer prostate


Karcinom prostate je povezan sa godinama starosti, porodičnim nasleđem i dejstvom muških polnih hormona, ali određenu ulogu ima i način ishrane.

Istraživanja pokazuju da je važno razlikovati karcinome sa agresivnih karcinoma, koji brže rastu i imaju veću tendenciju ka širenju od onih sa sporijim napredovanjem.

Na primer, neke studije pokazuju da gojazni muškarci imaju nešto manji rizik za karcinom prostate uopšte, ali znatno veći rizik od karcinoma koji imaju fatalni ishod.

Fizička aktivnost kao preventiva

Redovna fizička aktivnost, po nekim studijama blago smanjuje rizik od karcinoma. Dinamične, energične vežbe mogu imati značajan uticaj, posebno na rizik od agresivnih oblika karcinoma.

Nekoliko studija ukazuju na značaj redovnog konzumiranja nekih namirnica kao što su paradajz, povrće iz porodice kupusa (kupus, kelj, karfiol, brokoli), soja, pasulj i druge leguminoze, kao i ribe. Osobe koje redovno koriste navedene namirnice u ishrani imaju nešto manji rizik za razvoj bolesti.

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

Do sada nije potvrđen značajan uticaj korišćenja dijetetskih suplemenata sa antioksidativnim dejstvom, kao što su vitamin E i selen. U stvari, jedna skorija velika studija je pokazala da suplementi vitamina E mogu čak blago povećati rizik za nastanak karcinoma.

Veliki dnevni unos suplemenata kalcijuma, kao i mleka i mlečnih proizvoda  može uvećati rizik od bolesti.

Za sada, najbolji saveti za ishranu i aktivnosti za smanjenje rizika od razvoja karcinoma prostate bili bi:

  • Jesti bar dve i po šolje raznog povrća i voća u toku dana
  • Redovno vežbajte
  • Održavajte telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti

Takođe je poželjno da unos suplemenata kalcijuma bude umeren. Kalcijum, kao i mleko i mlečni proizvodi mogu imati preventivno dejstvo na kolorektalni karcinom, tako da ih svakako ne treba isključiti iz ishrane.

PRIMED 6 urinarius, prirodni preparat na bazi meda, polena, golice i lekovitih trava povoljno deluje na prostatu. Može se koristiti u cilju prevencije bolesti, i kao dopuna terapiji oboljenja prostate. Preporučuje se svim muškarcima, već od četrdesete godine života, a osobe sa porodičnom predispozicijom za bolesti prostate mogu i ranije da počnu sa redovnim korišćenjem preparata.