Glukagonom

TumorGlukagonom je tumor koji se uglavnom javlja u pankreasu mada može imati i drugu lokaciju. To je tumor žlezdanog porekla koga sačinjavaju specifične alfa 2 ćelije pankreasa koje luče hormon glukagon. Glukagon je hormon pankreasa koji ima suprotno dejstvo od insulina na nivo šećera u krvi. On povećava nivo glukoze u krvi.

U 80% slučajeva glukagonom je maligni tumor a kako se teško otkriva u 50 % slučajeva kada se otkrije već postoje udaljene metastaze.

Nije poznato zašto se javljaju glukagonomi ali se predpostavlja da postoji genetska predispozicija, naročito kod osoba koje boluju od multiple endokrine neoplazije i kod kojih postoji izloženost spoljašnjim faktorima kao što su zračenje, toksini, infekcije.

Simptomi su na početku nespecifični pa se javljaju:

  • Malaksalost, gubitak težine i apetita.
  • Simptomi i znaci dijabetesa.
  • Stomatitis, promene u usnoj duplji, angularni heilitis.
  • Promene na koži koje se mogu pomešati sa dermatitisom.
  • Nekrolitični eritema migrans– promene na koži koje gnoje, svrbe i na kraju prolaze sa tamnom krastom. Ove promene na koži nastaju na predelima izloženim trenju i pritisku.
  • Tromboembolije su česte.
  • Javlja se depresija.

Dijagnoza Glukagonoma

Dijagnoza se postavlja na osnovu rutinskih analiza krvne slike i biohemije, određuje se nivo glukagona u krvi, vrše se snimanja poput ultrazvuka, MR, CT mada posebno mesto u postavljanju dijagnoze ima scintigrafija.

Lečenje Glukagonoma

Lečenje glukagonoma je varijabilno. Davanje okreotida daje određene rezultate kod kožnih promena. Kod osoba sa izraženim simptomima radi se radikalno odstranjenje tumora mada se izlečenje ovim postupkpm postiže kod svakog trećeg pacijenta. Hemoterapija daje dobre rezultate kao i transarterijska embolizacija metastaza i direktno ubrizgavanje hemioterapijskih agenasa u metastaze.

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

antikarcionm-primed13-forte

Prirodni preparat PRIMED 13 Forte je efikasno sredstvo, čije je antitumorsko dejstvo višestruko potvrđeno. PRIMED 13 Forte je jak antioksidans koji ne dozvoljava nastanak malignih bolesti i kada se bolest javi on sprečava dalji rast malignog tumora i sprečava nastanak metastaza.