Simptomi tumora larinksa

TumorKarcinom grkljana je najčešća maligna promena na području glave i vrata. Bolest se javlja najčešće kod muškaraca srednjeg i starijeg životnog doba. Veća učestalost se povezuje sa pušenjem i konzumiranjem alkohola.

Podela karcinoma grkljana prema lokalozaciji

Karcinom grkljana se deli prema lokalizaciji u odnosu na glasne žice , da li se nalazi iznad njihovog nivoa, u nivou ili ispod nivoa glasnih žica. Ova podela je bitna jer od lokalizacije zavisi pojava simptoma ovog tumora, a samim tim i vreme postavljanje dijagnoze i početak lečenja.

Glotidni karcinomi

Glotidni karcinomi, koji su u nivou glasnih žica izazivaju njihovo zatvaranje i daju promuklost kao simptom u ranom stadijumu. Iz tog razloga oni se lakše otkrivaju u ranom stadijumu kada nisu uznapredovali. Na glotidne tumore otpada više od 60% tumora larinksa.

Supraglotidni i subglotidni tumori

Supraglotidni i subglotidni tumori, koji se nalaze iznad odnosno ispod nivoa glasnih žica, imaju lošiju prognozu jer kasno daju simptome i brzo metastaziraju.

Zato je važno ispitati svaku promuklost koja traje duže od dve nedelje .

Koji su simptomi karcinoma larinksa najčešći:

  • Glavni simptom je promuklost. Svaku promuklost koja traje duže od dve nedelje i pri tome ne prolazi ne terapiju, čak se i pojačava, treba ispitati u smislu postojanja tumora.
  • Bol u grlu i vratu.
  • Osećaj stranog tela u grlu.
  • Kašalj praćen krvavim ispljuvkom.
  • Moguća je i pojava neprijatnog zadaha iz usta kod većih tumora.
  • Veliki tumori sužavaju disajne puteve i dovode do tegoba sa disanjem.
  • Kod širenja tumora u okolne limfne žlezde javlja se otok na vratu.
  • Teškoće sa gutanjem.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.