Hormonska terapija raka dojke

Pregled dojkeĆelije raka dojke mogu biti osetljive na prisustvo ženskih polnih hormona. Estrogen i progesteron se luče u ćelijama janika. Ovi hormoni utiču na rast nekih ćelija raka dojke. To znači da lekovi i terapije, koje blokiraju efekat ovih hormona ili smanjuju nivo estrogena i progeserona, mogu koristiti u terapiji nekih vrsta raka dojke. Hormonska terapija je samo jedan vid terapije raka dojke.

Lečenje hormonskom terapijom

 Hormonska terapija raka dojke nije uvek odgovarajući vid lečenja raka dojke. Prvo se moraju ispitati ćelije raka, da bi se utvrdilo da li one imaju na svojoj površini receptore za hormone. Ovo su receptori za koje se vezuju estrogen i progesteron i tako stimulišu ćeliju raka da raste. Ukoliko ne postoje receptori na površini malignih ćelija, onda se ova vrsta terapije ne može primeniti.
Hormonska terapija se može primeniti pre operacije, i tada ima za cilj da se postojeći rak smanji i omogući lakše operisanje. Takođe, ove terapija pomaže u sprečavanju ponovnog javljanja raka dojke nakon operacije.
Češći je slučaj da se hormonska terapija primenjuje nakon operacije. Ona pomaže u sprečavanju recidiva, smanjuje javljanje metastaza. Ova terapija je naročito efikasna kod estrogen receptor pozitivnog karcinoma. Terapija hormonima može trajati od dve do pet godina. Prednost hormonske terapije je da su hormoni bezbedni za uzimanje i nus pojave su retko ozbiljne.
Nus pojave hormonske terapije se javljaju zbog  smanjene kolčine hormona u telu i blokade efekata postojećih hormona.

Nus pojave zavise od vrste leka koji primate i najčešće su:

  • Napadi vrućine,
  • Poremećaj ciklusa,
  • Opadanje seksualne želje,
  • Suvoća vagine,
  • Mučnina.
  • Bolni zglobovi i promene raspoloženja.
  • Umor.
Nus pojave su jače na početku lečenja i vremenom nestaju ili se smanjuju.
antikarcionm-primed13-forte
Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.