Karcinom jezika

Rak usne šupljine


Maligni tumori jezika predstavljaju veoma veliki izazov kako zbog loše prognoze kod uznapredovalie bolest, tako i zbog smanjivanja kvaliteta života. Kako se ovi tumori nalaze na vidnom mestu, česta je njihova rana dijagnoza, ali često i sami pacijenti zapostavljaju ove promene, misleći da su benigna stanja, pa se sa postavljanjem dijagnoze nekada dosta kasni.

Kao i kod drugih mesta u gornjim disajnim putevima, preko 90% malignih tumora jezika predstavljaju karcinomi porekla pločasto slojevitog epitela. Maligni melanomi, limfomi i sarkomi se javljaju nešto redje. Leukoplakija i eritroplakija jezika predstavljaju premaligne lezije koje mogu maligno da se transformišu. Karcinom jezika se deli na tri tipa: egzofitni (raste prema spolja), ulcerativni i infiltrativni (raste sa infiltracijom tkiva, ka unutra).

Klasifikacija karcinoma jezika

Klasifikacija karcinoma jezika je T1-tumor je manji od 2cm, T2-tumor je od 2-4cm, T3-tumor je veći od 4cm, T4-tumor se širi na okolne strukture, N0-ne postoje metastaze u limfnim čvorovima, N1-zahvaćen je jedan čvor sa iste strane, ne veći od 3cm, N2-zahvaćen je limfni čvor od 3-6cm, N3-limfni čvorovi su veći od 6cm, M0-nema udaljenih metastaza, M1-prisutne su udaljene metastaze.

Pušenje vodeći uzrok karcinoma jezika

Pušenje je prepoznat kao vodeći uzrok karcinoma jetzika i gotovo 90% pacijenata sa ovim oblikom karcinoma su pušači. Takodje, upotreba alkohola je veoma važan faktor u nastanku karcinom jezika. Pronadjen je i značajan broj mutacija u ćelijama kod pacijenata koji su oboleli od raka jezika. Takodje, infekcija humanim papiloma virusom predstavlja mogući faktor u nastanku ovog karcinoma.

Ovi tumori  mogu značajno da porastu pre nego što se razviju simptomi, oko tri četvrtine ovih tumora nalazi se na pokretnom delu jezika, a samo jedna četvrtina se nalazi na korenu jezika.

Promene su obično veće od 2cm u vreme postavljanja dijagnoze, pokreti jezika mogu da budu ograničeni I tada su moguće promene i teškoće pri govoru, kao i problemi sa gutanjem hrane.

Bol se javlja kada tumor dospe do linvalnog nerva i može da zrači ka uhu, moguća je pojava bola pri gutanju hrane, promuklosti, krvi u ispljuvku, kao i uvećanih žlezda na vratu. Često se javlja i veoma neprijatan zadah iz usta.

Karcinom jezika pokazuje veoma brzu tendenciju davanja metastaza u regionalne limfne žlezde, naročito one ispod donje vilice (submandibularne).

Potpuno prirodni preparat za podizanje imunološkog sistema organizma

Prirodni preparat PRIMED 13 Forte je efikasno sredstvo, čije je antitumorsko dejstvo višestruko potvrđeno. PRIMED 13 Forte je jak antioksidans koji ne dozvoljava nastanak malignih bolesti i kada se bolest javi on sprečava dalji rast malignog tumora i sprečava nastanak metastaza. antikarcionm-primed13-forte