hemoterapija-

Uzvratite udarac hemoterapiji

Ishrana može biti pravi izazov onima koji se suočavaju sa karcinomom, s obzirom na to da njihov imunološki sistem nije oslabljen samo malignim ćelijama, već i teškim lečenjem. Najčešće se primenjuje hemoterapija, koja može dovesti do mnogih komplikacija u vezi sa zdravljem:apetit se gubi, gutanje je otežano, javlja se mučnina sa povraćanjem, hrana nema isti ukus i miris kao ranije. Mogu se javiti još i dijareja i zatvor, a uobičajene su i nagle promene u telesnoj težini. Pritom, pacijenti su često i depresivni, pa i zato gube volju za hranom.

Odmor bitan koliko i šetnja.

Nekim osobama, umerena fizička aktivnost pomaže da povrate apetit. Lagana, ne preterano duga šetnja bi mogla biti od koristi. Nikako ne treba zaboraviti na odmor, jer stručnjaci kažu da osobe koje su na hemoterapiji trebaju da spavaju minimum sedam sati, najbolje noću. Kada je ishrana u pitanju, mora se voditi računa o stvarima o kojima zdrava osoba ne razmišlja. Pošto je imuni sistem obolelih krhkiji, a samim tim su znatno podložniji infekcijama, voće i povrće se mora dobro oprati pre upotrebe, što se naročito odnosi na bobičasto voće. Pribor za sečenje se mora prati pre i nakon upotrebe, a savetuje se upotreba različitog pribora za različite vrste namirnica.

Sveže povrće i voće za svež organizam.

Umesto grilovanog mesa, treba jesti bareno, najbolje živinsko, a preporučuju se i masna riba, pečurke i slatki krompir. Tokom i nakon hemoterapije imunitet možete ojačati svežim voćem. Ono je bogato vitaminom C koji ima sličnu strukturu kao i glukoza kojom se rak hrani, tako da umesto da podstakne razmnožavanje malignih ćelija, vitamin C mu staje na put. Potvrdite se da u vaš jelovnik uvrstite i nar koji je bogat elagičnom kiselinom koja poništava dejstvo malignih ćelija vezujući se za njih. Ovog jedinjenja ima i u jagodama, malinama i drugim bobicama. Povrće bi trebalo jesti sveže, a posebno se preporučuje zeleno lisnato povrće i krstašice poput karfiola i brokolija.

Nezamenljive prirodne grickalice

Pacijenti na hemoterapiji bi trebali da izbegavaju rafinisanu i industrijski prerađenu hranu, uključujući slatkiše i grickalice. Umesto toga mogu grickati semenke. Bundevino seme je odličan izbor,  budući da zahvaljujući cinku i vitaminu E sprečava rast kancerogenih ćelija. Mogu pomoći i semenke suncokreta, mada za užinu možete uzeti šaku orašastih plodova, koji su osim vitaminom E bogati i selenom, mineralom koji je odličan borac protiv malignih ćelija.

I začini jačaju imunitet

Kuhinjsku so i industrijske začine bi trebalo zameniti kurkumom, čije se dejstvo pojačava u kombinaciji sa maslinovim uljem i crnim biberom. Đumbir je takođe odličan saveznik u jačanju imuniteta, preporučuje se i konzumiranje origana, peršuna i belog luka, a ako pacijent voli ljutu hranu, prstohvat mlevene ljute papričice u jelima može pomoći u jačanju imunološkog sistema. Generalno, pacijenti oboleli od kancera koji su na hemoterapiji trebalo bi da obogate ishranu vitaminima i proteinima, unoseći što više kalorija, da bi bili puni energije. Obavezan je i unos što većih količina tečnosti u organizam , dobar izbor je zeleni čaj, a na spisku obaveznih napitaka je i voda, i to najmanje 8 do 12 čaša vode dnevno, kao i nezaslađeni sokovi i čajevi.

Prirodni preparat Primed 13 forte protiv neželjenih reakcija hemoterapije

antikarcinom

Primed 13 forte ima izraženo antioksidativno dejstvo, čime štiti ćelije organizma od raznih toksičnih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije. Primed 13 forte povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija jetre i bubrega u toku i nakon infektivnih i toksičnih oštećenja. Uticajem na regulaciju nivoa šećera i masnoće u krvi, doprinosi prevenciji kardiovaskularnih poremećaja.