batat

Narandžaste namirnice štite od kancera debelog creva


Karcinom debelog creva
spada u najčešće zloćudne tumore u našoj populaciji. Godišnje od ove bolesti oboli 4,6 posto muškaraca i 3,2 odsto žena. Svake godine otkrije se više od 3500 novobolelih. O velikoj raširenosti ovog tumora govori i činjenica da je po učestalosti uzroka smrtnosti od malignih bolesti karcinom debelog creva na drugom mestu, iza karcinoma dojke kod žena i karcinoma pluća kod muškaraca.

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 forte je  prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive. Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.

Ishrana kao prvi faktor rizika raka debelog creva

Ishrana je prvi faktor rizika. Procenjeno je da zdrava ishrana sprečava rak debelog creva u 70 do 90 odsto slučajeva. U druge faktore rizika spadaju genetski faktori, odnosno nasleđe kao i hronične zapaljenske bolesti debelog creva. Od ostalih faktora, najznačajniji su gojaznost i fizička neaktivnost.
Navike u ishrani koje dovode do ovog teškog oboljenja su previše crvenog mesa u ishrani, mali unos voća, povrća i hrane bogate vlaknima. Ove namirnice, kao i hrana kuvana na nižim temperaturama, bolje štiti creva od upala i polipa, od kojih se nakon nekoliko godina razvije karcinom. Pečena i pržena hrana pogoduju nastanku materija koje povećavaju rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Takav efeket nema sveža i hrana kuvana na nižim temperaturama.

Šta izbegavati kako bi izbegli rizik pojave kancera debelog creva

Ono što treba izbegavati u ishrani su mesne prerađevine, velike količine crvenog mesa pripremljene u dubokoj masnoći. Jedna studija je pokazala da svakih 100 gr crvenog mesa dnevno povećava rizik od karcinoma debelog creva za 14 odsto. Ograničite nedeljni unos mesa na manje od pola kiligrama i potpuno izbacite prerađevine poput kobasica, salama, hot dogova.
U ishrani su poželjne nezasićene masnoće, naročito one polinezasićene koje vam mogu pomoći i u regulaciji holesterola u krvi, kao i na to da poboljšate zdravlje ćelija. Zasićene masti životinjskog porekla su usko povezane sa povećanjem rizika od karcinoma debelog creva. Omega tri masnoće i riblje meso smanjuju taj rizik za 12 odsto.
Svakodnevna ishrana koja redukuje rizik od karcinoma debelog creva trebalo bi da obiluje žutim i narandžastim namirnicama. Studije su pokazale da hrana koja sadrži visok nivo beta-karotena znatno umanjuje rizik od karcinoma debelog creva. Zato, konzumirajte dosta šargarepe, batata (slatkog krompira), bundeve. Američko udruženje za borbu protiv karcinoma je pokazalo da se četiri odsto svih karcinoma kod muškaraca, a sedam odsto kod žena, pojavi usled gojaznosti. Zato, na primer, kako bi uneli dovoljno proteina, a manje masti u ishrani, nemojte jesti kožicu sa pilećeg mesa i unosite više oraha, semenki, pasulja u svojoj ishrani.

Namirnice bogate vlaknima 

Svakako povoljno utiču na zdravlje debelog creva, mada nisu jedina opcija u borbi protiv ove vrste karcinoma. Smeđi pirinač, orasi semenke, kruške, šargarepa, batat, brokoli ovas i crni padulj su izuzetno dobri za zdravlje creva.

Fizička aktivnost veoma značajna

Je jako značajna u prevenciji karcinoma debelog creva. Ona smanjuje zapaljenske procese u sluznici creva, poboljšava tranmsport materija kroz creva, čime smanjuje izloženost sluznice štetnim faktorima. Smanjuje se i lučenje insulina i drugih hormona koji pomažu rast tumora.