Karcinom endometrijuma

Otkrijte na vreme i sprečite karcinom endometrijuma!

Karcinom endometrijuma je vrsta maligne bolesti koja se pojavljuje u materici. Karcinom endometrijuma počinje u sloju ćelija koje sačinjavaju sluzokožu materice (endometrijum).
Karcinomu endometrijuma često prethodi hiperplazija ili zadebljavanje endometrijuma.

Tipovi karcinoma endometrijuma

Od tipova karcinoma koji se ovde javljaju su u oko 80% slučajeva adenokarcinom, zatim papilarni, serozni, planocelularni i mucinozni karcinom. Inače se u materici mogu javiti i drugi oblici karcinoma, ali su oni znatno ređi nego karcinom endometrijuma.

Karcinom endometrijuma se često otkriva u ranom stadijumu

Karcinom endometrijuma se često otkriva u ranom stadijumu zbog nenormalnog krvarenja iz materice zbog koga žene odlaze kod lekara. Dijagnoza se postavlja nakon eksplorativne kiretaže i uzoraka uzetog biopsijom. Ako se ovaj oblik karcinoma otkrije u ranom stadijumu, hirurškim odstranjivanjem materice se bolest može potpuno eliminisati. Kod uznapredovalog stadijuma bolesti je često indukovano zračenje, hormonska terapija i hemioterapija.

Karcinom endometrijuma je češći u razvijenijim zemljama kod kojih je unos zasićenih masti hranom visok. u SAD-u je to 4. najčešći oblik karcinoma kod žena, a pogađa svaku pedesetu ženu. Obično se javlja u postmenopauzi, naročito kod žena između 50 i 65 godina života.

Faktori rizika za karcinom endometrijuma

Uzimanje hormonske terapije nakon menopauze. Ako razmišljate o primeni hormonske terapije da bi smanjili simptome menopauze, porazgovarajte sa svojim ginekologom o mogućim rizicima i koristima te terapije. Nadoknađivanje samo estrogena može povećati rizik od nastanka karcinoma endometrijuma. Ipak, uzimanje kombinacije estrogena i progesterona može smanjiti taj rizik. Hormonska terapija nakon menopauze može sa sobom nositi i povećan rizik od pojave karcinoma dojki. Iz toga razloga je potrebno sa lekarom razlučiti sve prednosti i mane ove terapije.
Prekomerna telesna težina povećava rizik od karcinoma endometrijuma i zbog toga se trudite da postignete i održite zdravu telesnu težinu.
Smanjena fizička aktivnost je još jedan od rizika. Da bi smanjili uticaj ovog faktora rizika, neka vam fizička aktivnost postane dnevna rutina, Trudite sa najmanje 30 minuta dnevno vežbate, veći broj dana u nedelji. Ako možete češće, utoliko je bolje.

Prevencija karcinoma endometrijuma

Razmislite o primeni kontraceptivnih pilula. Primena kontraceptivnih pilula tokom jedne nedelje može smanjiti rizik od karcinoma endometrijuma. Smatra se da se smanjeni rizik održava i traje nekoliko godina nakon prestanka korišćenja kontraceptivnih pilula. Treba znati da kontraceptivne pilule mogu imati i neke nuspojave o kojima se trebate konsultovati sa ginekologom.

Proporučujemo prirodni preparat

Još jedna preporuka koja može pomoći je upotreba preparata Primed 13 Forte za jačanje imuniteta, na bazi lekovite gljive kordiceps koja snažno podiže imuni sistem, imobiliše odbrambene snage organizma i tako preventivno deluje na pojavu mnogih opakih bolesti. Kordiceps gljiva ima izraženo antioksidativno delovanje i time štiti ćelije organizma od raznih oštećenja. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim u prevenciji mnogih malignih bolesti, kao i u toku lečenja radioterapijom i hemoterapijom radi jačanja organizma i smanjivanja neželjenih dejstava ovih oblika lečenja.