Pušenje glavni uzrok, ali ne i krivac?

Odavno je dokazano da je glavni uzrok nastanka raka pluća pušenje, a potvrda je stigla i iz SAD, gde je nakon temeljno sprovedene borbe protiv pušenja broj novoobolelih znatno opao. Karcinom pluća je najučestaliji kod muškog pola, budući da je među njima sve više pušača. Ranije ankete su pokazale da je u Srbiji svaki drugi odrastao muškarac pušač, kao i svaka treća žena.Taj broj je u poslednjim godinama neznatno smanjen, ali efekat smanjenja broja pušača na pojavu karcinoma pluća pokazaće se tek za pet do deset godina, koliko je potrebno da se ova bolest razvije do klinički prepoznatljivog stadijuma.
Faktori zagađene životne i radne sredine su takođe značajni, a naročito zagađivanje u okviru naftne industrije i industrije teških metala. Faktori unutrašnje sredine su podjednako opasni i pod njim se podrazumevaju genetski potencijal i nasleđe, a ukoliko faktori iz obe grupe deluju udruženo, šanse za oboljevanje se drastično povećavaju.

Prvi simptomi kasne kod raka pluća

Rak pluća se u ranom stadijumu najčešće otkriva slučajno, prilikom kontrolnih pregleda ili rengenskog snimanja grudnog koša u okviru ispitivanja drugih bolesti. Naime, plućno tkivo je veoma vazdušasto, pa se zloćudna bolest unutar njega širi neometano, bez ikakvih simptoma. Tek kada u toku svog rasta zahvati neke od okolnih struktura u sredogruđu ili grudnom zidu ili se pak proširi na druge organe, najčešće mozak jetru, nadbubrežne žlezde, ili kosti, javljaju se prve tegobe. To su, pre svega bol i kašalj. Generalno se savetuje da se pri pojavi suvog, nadražajnog kašlja koji ne prolazi, promeni karaktera kašlja kod pušača ili prilikom bola u sredogruđu ili zidu grudne duplje treba javiti lekaru.

antikarcionm-primed13-fortePrimed 13 Forte  prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi meda i medicinske gljive kordiceps. Gljiva kordiceps je poznata po svojim antioksidativnim sposobnostima, štiti ćelije organizma od štetnog dejstva slobodnih radikala iz duvanskog dima, kojima su pušači izloženi u velikoj meri. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije. Kordiceps povoljno utiče na zaštitu i obnovu ćelija organizma tokom i nakon bolesti.