Rizici koji se mogu izbeći

S obzirom na porast broja obolelih žena od karcinoma dojke, kao i na činjenicu da je reč o jednom od najsmrtonosnijih oblika kancera, najveći akcenat je na prevenciji. To je naročito važno za žene koje imaju istoriju ove bolesti u porodici i koje je uprkos naslednom faktoru, mogu izbeći. Premda su najveći faktori rizika polna pripadnost i starenje, protiv kojih se očigledno ne može ništa učiniti, postoje uverljivi naučni dokazi da određene izmene životnih navika znatno smanjuju rizik.

Geni

To što možda imate bliske rođake koje su bolovale od ove bolesti ne znači automatski da ćete doživeti njihovu sudbinu, jer je vrlo mali broj slučajeva kancera ovog tipa uzrokovan defektom gena. Premda je utvrđena veza između kancera dojke i gena BRCA 1 i BRCA 2, oni su uzrok pojave manje od pet odsto svih slučajeva kancera.

Budite fizički aktivni

Svakodnevna fizička aktivnost, u vidu treninga i šetnje, u trajanju od najmanje pola sata može sprečiti pojavu kancera, budući da pozitivno utiče na održavanje hormonske ravnoteže u organizmu, kao i na održavanje zdrave telesne težine. Neki tipovi kancera dojke su osetljivi na dejstvo estrogena, a svakodnevne vežbe modifikuju hormone i sprečavaju prekomernu produkciju tog hormona. Istraživanja pokazuju da uvećanje telesne mase za devet i po kilograma nakon menopauze uvećava rizik od kancera dojke za 18%, dok se taj rizik kod žena koje toliko smršaju nakon menopauze smanjuje za više od 50%.

Dileme o mlečnim proizvodima

Ako ste veliki fan mlečnih proizvoda, možda je pravo vreme da razmotrite neke veganske zamene. U Zapadnim zemljama se kancer dojke dijagnostikuje kod 133 na 100 000 žena, dok je taj broj u azijskim zemljama trostruko manji, a stručnjaci to dovode u vezu sa time da se na Zapadu konzumiraju mleko i mlečni proizvodi u mnogo većim količinama. Problem sa ovom vrstom namirnica je taj što mleko i meso sadrže supstancu pod nazivom IGF-1, za koju je utvrđeno da stimuliše ćelijsku deobu i, verovatno, sprečava apoptozu (umiranje ćelija), što može omogućiti razmnožavanje abnormalnih ćelija. Povoljna zamena je soja, jer sadrži brojne materije koje štite od kancera, fitoestrogene koji blokiraju dejstvo estrogena na receptore u dojkama. Prilikom kupovine soje birajte onu koja nije GMO već organski uzgajana.

Uzimajte suplemente kao prevenciju rizika od karcinoma dojke

Kod velikog broja žena sa dijagnozom kancera dojke utvrđen je znatan deficit minerala i vitamina. Korisne masti su verovatno najviše zapostavljene u našoj ishrani zbog loše reputacije nekih novih trendova i niskomasnih dijeta. Ipak je dokazano da su omega -3, omega-6 i omega-9 esencijalne masne kiseline izuzetno korisne za funkciju organizma. Naročito je važna prva vrsta jer zaustavlja rast tumora. Takođe, korisno je je uzimati kvalitetan multivitaminski preparat, pošto većina istraživanja ukazuje na to da cink, vitamin C i vitamin E smanjuju rizik od kancera dojke.

Na kraju, opustite se…

Kontrola stresa i opuštanje uz određene tehnike- kao što su joga, meditacija, ili topla mirišljava kupka- takođe mogu doprineti u sprečavanju pojave kancera. Hronični stres podiže nivo kortizola (hormona stresa), što obara imunitet i može da stvori predispoziciju za organske bolesti, kao što je kancer. Iskustvo pokazuje da su anksiozne žene dvostruko sklonije da obole od kancera nego one koje nisu pod stresom i ne osećaju visok nivo tenzije.

antikarcionm-primed13-fortePrirodni preparat Primed 13 Forte svojim izraženim antikancerogenim i antioksidativnim delovanjem smanjuje rizik od pojave malignog tumora dojke i drugih organa. Antikancerogeno dejstvo kordicepsa čini ovaj preparat pogodnim za upotrebu u prevenciji benignih i malignih promena. Može se koristiti i tokom tretmana ovih oboljenja radi jačanja organizma i zaštite zdravih ćelija i tkiva od toksičnog dejstva zračenja i hemoterapije.