Bronhoskopijom do dijagnoze raka pluća

Rak pluća se može dijagnostifikovati neinvazivnim i invazivnim metodama. Neinvazivne metode su radiološke metode poput rengenskog snimanja pluća, CT skenera i ređe korišćeni metodi poput magnetne rezonance i pozitron emisione tomografije. Može se sprovesti i pregled ispljuvka, ali je najčešće potrebna neka od invazivnih metoda. U većini slučajeva se koristi bronhoskopija kojom se može uzeti uzorak tkiva, kao i iglena punkcija. Tako se dobija materijal za postavljanje dijagnoze. Istovremeno, tim procedurama se može proceniti i proširenost bolesti, to jest njen stadijum.

Hirurgija nije uvek moguća

Lečenje karcinoma pluća zavisi od nekoliko faktora, poput tipa raka, stadijuma bolesti, bolesnikovog opšteg stanja, pridruženih bolesti i sl. Karcinom se, prema takozvanoj TNM klasifikaciji, može klasifikovati u četiri stadijuma. U prva dva stadijuma, koja podrazumevaju da je bolest lokalizovana u jednom plućnom krilu, najčešće se pribegava potpunom hirurškom odstranjivanju tumora, jer takva terapija daje nejbolje rezultate. Ako se bolest nije proširila, rezultati su dobri u 90 odsto slučajeva. Hirurgija se u trećem stadijumu teže primenjuje, dok se u četvrtom uopšte ne primenjuje.

Efikasnost hemoterapije

Treći stadijum bolesti je najkompleksniji. Tada se primenjuju kombinacije hirurške terapije, ako ju je moguće sprovesti, hemoterapije i zračne terapije. Koja će se kombinacija primeniti i kojim redosledom, odlučuje se od slučaja do slučaja, ali se zna da kombinovano lečenje daje najbolje rezultate. U završnom, četvrtom stadijumu bolesti primenjuje se hemoterapija, a u određenim slučajevima i najnovija tzv. biološka ili ciljana terapija. Ona se daje pacijentima kod kojih je tačno utvrđen uzrok nastanka bolesti. Naime, kod jednog broja bolesnika postoje genetske mutacije koje same po sebi pretstavljaju razlog za nekontrolisano deljenje i razmnožavanje ćelija. Za neke od tih prepoznatih mutacija postoje lekovi koji daju dobre rezultate, a takav vid lečenja se već nekoliko godina sprovodi i u našoj zemlji.

antikarcinomPrimed 13 forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije. Upotreba ovog preparata se preporučuje kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju. Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.