10 zabluda u vezi sa nastankom karcinoma dojke

karcinom dojkeKarcinom dojke je jedan od najčešćih malignih tumora koji se javljaju kod žena. Kako nastaje, ko je pod povećanim rizikom, koji faktori mogu smanjiti mogućnost nastanka karcinoma? Ova pitanja se postavljaju kada je u pitanju karcinom bilo kog organa, a u ovom tekstu pomenuti najčešće zablude i činjenice vezane za nastanak karcinoma dojke.

 1. Antiperspiranti izazivaju karcinom dojke.
  Iako antiperspiranti sadrže različite hemijske materije koje su poznati iritansi i mogu biti alergeni, ni za jedan od sastojaka nije dokazano da direktno utiče na nastanak karcinoma dojke.
 2. Ukoliko niko iz moje porodice nema karcinom dojke, rizik kod mene ne postoji.
  Ova izjava je netačna. Rizik za nastanak karcinoma je određen kombinacijom uticaja genetskih faktora i faktora sredine. Svakako, rizik je veći ukoliko postoji pozitivna porodična anamneza, ali karcinom dojke se može javiti i kod osobe čiji bliži srodnici nikada nisu imali nijednu malignu bolest.
 3. Ukoliko neko iz moje porodice ima karcinom dojke, i ja ću sigurno dobiti karcinom.
  Ni ova izjava nije sigurno tačna. Kao što je pomenuto, rizik postoji, ali da li će doći do razvoja karcinoma zavisi i od dejstva drugih faktora.
 4. Ishod karcinoma dojke je uvek letalan.
  Sa sve većim napretkom medicine omogućeno je i ranije postavljanje dijagnoze i uspešniji ishod lečenja. Danas, ukoliko je lečenje započeto u ranom stadijumu, kada metastaze nisu prisutne, procenat petogodišnjeg preživljavanja je veći od 80%.
 5. Samo starije žene obolevaju od karcinoma dojke.
  Ni ova izjava nije tačna. Iako je učestalost javljanja karcinoma veći u starijoj populaciji, nastanak karcinoma je moguć i kod mlađih žena i devojaka.
 6. Kontraceptivne pilule izazivaju karcinom dojke.
  U početku razvoja, kontraceptivne pilule su sadržale veću dozu hormona, i njihovo korišćenje jeste u određenom procentu povećavala rizik za nastanak karcinoma dojke. Pilule koje su danas u upotrebi sadrže minimalnu količinu hormona neophodnih za postizanje kontraceptivnog dejstva, i znatno su bezbednije za upotrebu.
 7. Dijeta sa puno masti izaziva karcinom dojke.
  Iako postoje studije koje su pokazale da kod gojaznih osoba postoji veća koncentracija estrogena (povećana i produžena izloženost estrogenu povezana je sa nastankom karcinoma), ipak se ne može reći, niti se dešava da svaka gojazna osoba, i osoba koja u ishrani koristi dosta masti oboli od karcinoma dojke.
 8. Veći broj porođaja i dojenje isključuju mogućnost nastanka karcinoma dojke.
  Trudnoća i dojenje smanjuju izloženost estrogenu, i time mogu smanjiti ukupan rizik za nastanak karcinoma, ali nikako ne znači da ukoliko ste bili trudni i dojili sigurno nećete dobiti karcinom.
 9. Nošenje brushaltera izaziva nastanak karcinoma dojke.
  Ne postoje nikakvi relevantni dokazi koji bi potvrdili ovu tvrdnju.
 10. Operacija ubrzava širenje karcinoma.
  Takođe, ni ova izjava nije tačna. U toku operacije, uklanjanje tumora se vrši tako da se tumor ukloni u potpunosti, do zdravog tkiva.

Dakle, nastanak karcinoma dojke je pod uticajem većeg broja faktora, iz spoljašnje i unutrašnje sredine. Da li će doći do pojave karcinoma zavisi od njihovog uzajamnog dejstva. Redovni samopregled dojke i redovni pregledi lekara odgovarajuće specijalnosti trebalo bi da budu sastavni deo aktivnosti svake žene, kako devojaka, tako i žena u zrelijem dobu.

Ukoliko i dođe do razvoja bolesti, rano postavljanje dijagnoze je preduslov za blagovremeno sprovođenje terapije, i samim tim uspešniji tretman.

Preporučujemo upotrebu PRIMED 13 forte preparata za jačanje imuniniteta

antikarcionm-primed13-forte

Primed 13 Forte je prirodan preparat na bazi meda, medicinskih gljiva Kordiceps, Reishi i Shitake, obogaćen jezgrom koštice kajsije.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Upotreba PRIMED 13 FORTE preparata se preporučuje za jačanje imunološkog odgovora organizma i kao pomoćno sredstvo u prevenciji i tretmanu malignih bolesti. Svaka od medicinskih gljiva koje ulaze u sastava preparata ima izreženo antioksidativno i zaštitno antikancerogeno dejstvo, i u ovom preparatu se ova njihova svojstva međusobno dopunjuju.

Jezgro kajsijine koštice sadrži vitamin B17, čime doprinosu ukupnom antikancerogenom dejstvu preparata.